2015/03/23

Balvenie 14 yo Roasted Malt


Balvenie 14 yo Roasted Malt
Balvenie 14 yo Roasted Malt

Destylarnia: Balvenie | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 47,1% | Nota: 5

Destylarnia Balvenie często bywa określana mianem 'młodszej siostry Glenfiddich'. Jej powstanie związane jest bowiem z sukcesem osiągniętym przez założyciela Glenfiddich - Williama Granta. W 1892 roku (5 lat po otwarciu Glenfiddich) Grant zdecydował się przeznaczyć wygenerowane dotychczas zyski na uruchomienie nowej gorzelni - Balvenie. W tym celu zakupił używane alembiki Lagavulin i Glen Albyn oraz zaadaptował znajdujące się obok Glenfiddich budynki. 

Obie destylarnie korzystają z tego samego źródła wody - Robbie Dubh. Balvenie jest jedną z niewielu wytwórni whisky, które nadal własnoręcznie uprawiają i słodują jęczmień. Starcza on na pokrycie ok. 15% potrzeb produkcyjnych. Gorzelnia posiada również swój własny zakład bednarski. Nazwa Balvenie pochodzi od nazwy 13-wiecznego zamku położonego w Dufftown.

Limitowana edycja Balvenie 14 yo Roasted Malt to pierwsza w historii whisky wyprodukowana z ciemnego, wcześniej uprażonego w destylarni jęczmienia- służącego do produkcji piwa stout. Po 24-godzinnym procesie kiełkowania (standardowo proces ten trwa 5 dni) jęczmień wysuszono w piecu, a następnie ogrzewano w bębnie do prażenia w temperaturze 200°C. Po uzyskaniu odpowiedniej barwy gotowy produkt wymieszano ze słodem otrzymanym w tradycyjny sposób i poddano procesowi zacierania. Whisky została zabutelkowana w 2006 roku z partii 34 beczek, z mocą 47,1%, bez filtracji na zimno.

Zapach: owocowo-kwiatowy z aromatami miodu, słodu, pomarańczy, wanilii, prażonych ziaren kawy oraz tostów

Smak: łagodny, słodki, ciasteczkowy z posmakiem miodu, toffi oraz przypraw

Finisz: średnio-długi, rozgrzewający, lekko pikantny z posmakiem słodu

Moja ocena: 5/10

Cena: 600-700 zł

Podobne whisky: Glenmorangie Signet

Data ostatniej degustacji: 11.2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz