2016/04/19

Brora 37 yo 1977 Special Release 2015


Brora 37 yo 1977 Special Release 2015
Brora 37 yo 1977 Special Release 2015

Destylarnia: Brora | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 50,4% | Nota: 8,5

Brora to obok Port Ellen jedna z najbardziej kultowych i cenionych whisky na świecie. Jej historia związana jest z założoną w 1819 roku gorzelnią Clynelish i okresem w którym należała ona do spółki Distillers Company Limited (protoplasty dzisiejszego Diageo). Brora to whisky niezwykle rzadka. Produkowana była głównie w latach 1972 - 1977, chociaż niewielkie partie spirytusu opuszczały alembiki również po tym okresie.

Żeby zrozumieć fenomen tej whisky musimy cofnąć się w czasie o kilka dekad - pod koniec lat 60. W owym czasie szkocka branża gorzelnicza przeżywała istny rozkwit. W odpowiedzi na rosnący popyt na whisky jęczmienną, zarząd Distillers Company Limited podjął decyzję o rozbudowie Clynelish. Ostatecznie jednak zdecydowano się na budowę zupełnie nowego zakładu, który stanął na przeciwko starej destylarni. Nowa, 3 razy większa gorzelnia przejęła nazwę po swojej poprzedniczce, która wkrótce została zamknięta.

Po dwóch latach okazało się, że wzrosło również zapotrzebowanie na whisky torfową, szczególnie taką, która mogła by być wykorzystana jako składnik blendów. Na decyzję DCL nie trzeba było długo czekać. Stara Clynelish niebawem wznowiła pracę, jednak pod nową nazwą - Brora Distillery, pochodzącej od nazwy pobliskiego miasteczka - BroraW 1972 roku zaczęto produkować tutaj mocno torfową whisky, przeznaczoną głównie na potrzeby Johhniego Walkera11 lat później gorzelnię zamknięto.

Budynki zakładu nadal istnieją i obecnie stanowią zaplecze magazynowe dla sąsiedniej, "nowej" ClynelishMimo tego, że whisky Brora nie jest produkowana od przeszło 30 lat, koncern Diageo nadal  ją butelkuje. Wszystko dlatego, że w swoich magazynach wciąż posiada beczki z niedziałającej już destylarni. Ile ich jest nie wiadomo, ale najprawdopodobniej są to bardzo ograniczone ilości. Pojawiająca się na rynku whisky butelkowana jest w ściśle limitowanych seriach, które osiągają zawrotne ceny.

Najnowszym, a zarazem drugim najstarszym wypustem w historii Brory jest wersja 37-letnia z 1977 roku, zabutelkowana w roku 2015 z mocą 50,4%, w liczbie 2976 butelek. W składzie whisky znalazły się destylaty starzone w beczkach po bourbonie typu Hogshead.

Zapach: lekko torfowy, bardzo złożony i ewoluujący. Wyczuwalne są aromaty morskiej soli, cytrusów, wosku, siana, ziół, skóry oraz imbiru, pojawiają się również nuty warzywne - takie jak: seler i pietruszka

Smak: mineralny, z wyraźnymi akcentami torfu, smoły oraz soli. Ponadto mamy tutaj sporo miodowej słodyczy oraz ślady wosku, cytryn, imbiru, lukrecji i przypraw

Finisz: długi z posmakiem torfu, cytrusów oraz przypraw

Moja ocena: 8,5/10

Brora 37 yo 1977 Special Release 2015 to fantastyczna, bardzo złożona i równa whisky, której degustacja przysporzyła mi sporo radości, tylko ta cena... 

Cena: ok. 6000 zł

Data ostatniej degustacji: 01.2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz