Blair Athol 23 yo 1993 Special Release 2017 |
Destylarnia: Blair Athol | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 58,4% | Nota: 6,5
Blair Athol to jedna z 28 destylarni single malt w portfelu brytyjskiego koncernu Diageo. Została wybudowana w 1798 roku na obrzeżach niewielkiego miasteczka Pitlochry w środkowej części Highlands. Obecnie większość jej produkcji konsumują "blendy", a jedyną oficjalną wersją tutejszej whisky jest opisywana już przeze mnie 12-letnia Flora & Fauna. Dzisiaj pod lupę weźmiemy edycję o ponad dekadę starszą, będącą częścią zeszłorocznej serii Diageo Special Release 2017.
Blair Athol to jedna z 28 destylarni single malt w portfelu brytyjskiego koncernu Diageo. Została wybudowana w 1798 roku na obrzeżach niewielkiego miasteczka Pitlochry w środkowej części Highlands. Obecnie większość jej produkcji konsumują "blendy", a jedyną oficjalną wersją tutejszej whisky jest opisywana już przeze mnie 12-letnia Flora & Fauna. Dzisiaj pod lupę weźmiemy edycję o ponad dekadę starszą, będącą częścią zeszłorocznej serii Diageo Special Release 2017.
Powstała z inicjatywy Johna Stewarta i Roberta Robertsona gorzelnia początkowo działała jako Aldour Distillery - od nazwy pobliskiego potoku Allt dour, z którego czerpano wodę do produkcji. Na Blair Athol została przemianowana dopiero w roku 1825, kiedy za jej sterami stanął John Robertson. Bardzo szybko, bo już rok później nowym właścicielem zakładu został Alexander Conacher. W 1886 roku destylarnia trafiła w ręce Petera Mackenzie (późniejszego założyciela Dufftown).
Na skutek recesji w 1932 roku Blair Athol została zamknięta. Niedziałającą gorzelnię wkrótce odkupiła spółka Arthur Bell & Sons, która po przeprowadzonej rozbudowie i modernizacji otworzyła ją ponownie w roku 1949. Od tego momentu tutejszy destylat stał się istotnym składnikiem flagowego "blenda" firmy - Bell's. Pod koniec lat 80. otwarto tu nawet visitor centre poświęcony tej whisky.
Wydaje się, że obecnie mało kto pamięta o produkowanym tutaj "malcie", dlatego też wszelkie oficjalne edycje tej whisky niezmiernie mnie cieszą. W składzie opisywanej wersji Blair Athol znalazły się minimum 23-letnie destylaty z 1993 roku, starzone w beczkach po sherry typu Butt z europejskiego dębu. Do sprzedaży trafiło 5514 butelek w naturalnej mocy 58,4%.
Zapach: złożony, z aromatami suszonych owoców, orzechów włoskich, skóry, zmurszałego drewna, zakurzonych książek, zatęchłej piwnicy, tytoniu, gorzkiej czekolady, miodu, pomarańczowej skórki, żurawiny, zwęglonego drewna, siarki oraz przypraw
Smak: słodko-gorzki, złożony, ziemisty, z nutami orzechów, tytoniu, gałki muszkatołowej, gorzkiej czekolady, suszonych owoców, wosku, mentolu oraz zwęglonego dębu
Finisz: średnio-długi, z nutami gorzkiej czekolady, suszonych owoców, zwęglonego drewna oraz przypraw
Moja ocena: 6,5/10
Blair Athol 23 yo to wielowymiarowa, bardzo aromatyczna, dobrze zbudowana i zbalansowana whisky, z wyczuwalnym wpływem beczek po sherry.
Cena: ok. 2000 zł
Podobne whisky: Littlemill 26 yo 1988 Hart Brothers | Tamnavulin-Glenlivet 20 yo 1980's
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz