Jura 16 yo Diurachs' Own |
Jura 16 yo Diurachs' Own
Jura to relatywnie niewielka destylarnia pracująca na sąsiadującej z Islay, wyspie Jura. Powstała w 1963 roku z inicjatywny lokalnej społeczności oraz firmy Charles Mackinlay & Co. produkującej blendy, na gruzach starej gorzelni, założonej na początku XIX wieku przez Archibalda Campbella. Do tej pory na blogu opisywałem flagową 10-letnią Origin oraz torfową Superstition. Dzisiaj w kieliszku nieco starsza Jura 16 yo Diurachs' Own.
Pierwsza wersja tutejszej single malt pojawiła się na rynku pod koniec pierwszej połowy lat 70. W 1985 roku wyposażoną w 4 alembiki destylarnię zakupiła spółka Invergordon Distillers (zarządzająca wówczas zakładami: Invergordon, Bruichladdich oraz Tamnavulin), która 8 lat później została przejęta przez firmę Whyte & Mackay (właściciela Dalmore oraz Fettercairn). Obecnie Jura należy do azjatyckiego koncernu Emparador.
Jura 16 yo nawiązuje do mieszkańców wyspy, znanych lokalnie jako "Diurachs". Ich symbol znajduje się na butelce. Podobnie jak oni posiada silny charakter. Przez pierwsze 14 lat leżakuje w beczkach po bourbonie, a ostatnie dwa spędza w beczkach po sherry Amoroso (mieszance Oloroso i PX).
Zapach: Słodki, lekko alkoholowy, maślany, z aromatami siana, wrzosu, miodu, toffi, ciasta, orzechów, suszonych moreli, pomarańczy, imbiru oraz przypraw
Smak: Na początku lekko pieprzny, z nutami słodu, imbiru, miodu, toffi, gorzkich pomarańczy oraz przypraw
Finisz: Średnio-krótki, z nutami orzechów i mlecznej czekolady
Smak: Na początku lekko pieprzny, z nutami słodu, imbiru, miodu, toffi, gorzkich pomarańczy oraz przypraw
Finisz: Średnio-krótki, z nutami orzechów i mlecznej czekolady
Moja ocena: 4/10
Jura 16 yo Diurachs' Own to lekka, kilkuwymiarowa, aczkolwiek dość nierówna whisky, której brakuje nieco mocy. W porównaniu do konkurencyjnych 15-, 16-letnich single malt wypada dość blado.
Cena: 200-250 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz