Jura Superstition |
Destylarnia: Jura | Region: Islands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 4
W niewielkiej wiosce Craighouse, na południowo-wschodnim brzegu sąsiadującej z Islay, wyspie Jura, pracuje Isle of Jura Distillery. Mimo bliskości Islay, destylowana w gorzelni whisky przypomina w smaku raczej trunki z Highlands. W procesie produkcji nie wykorzystuje się tu bowiem ziarna suszonego torfem. Pewnym wyjątkiem jest Jura Superstition otrzymywana ze słodu o zawartości 30-35 ppm fenoli.
Dzisiejsza Isle od Jura Disitllery powstała na gruzach gorzelni założonej w 1810 roku przez Archibalda Campbella, jako Small Isles Distillery (obecna nazwa została nadana dopiero kilkanaście lat później!). Konflikt właściciela gorzelni z właścicielem terenu na której stała, spowodował konieczność jej rozbiórki w 1901 roku. Nowy zakład został odbudowany dopiero w roku 1963 jako nadzieja na rozwinięcie miejscowej gospodarki. Realizacją tego przedsięwzięcia zajęli się: miejscowi właściciele terenu Robin Fletcher i Tony Riley-Smith, firma Charles Mackinlay & Co. (zajmująca się butelkowaniem i sprzedażą "blendów") oraz architekt William Delmé-Evans (jeden z założycieli Tullibardine).
Pierwsza wersja tutejszej single malt pojawiła się na rynku pod koniec pierwszej połowy lat 70. W 1985 roku wyposażoną w 4 alembiki destylarnię zakupiła spółka Invergordon Distillers (zarządzająca wówczas zakładami: Invergordon, Bruichladdich oraz Tamnavulin), która 8 lat później została przejęta przez firmę Whyte & Mackay (właściciela Dalmore, Fettercairn oraz Tomintoul). Obecnie Jura należy do azjatyckiego koncernu Emparador.
Wyspa na której pracuje gorzelnia słynie przede wszystkim z tego, że jej głównymi „mieszkańcami” są jelenie. Ich liczbę szacuje się tu na ok. 6-7 tysięcy. Dla porównania, ludzka populacja wyspy liczy zaledwie ok. 200 mieszkańców. Najbardziej znanym mieszkańcem Jury był George Orwell, który podczas pobytu na wyspie w latach 1946-48 napisał słynną powieść „Rok 1984”.
Najbardziej znaną wersją butelkowanej tutaj whisky jest bez wątpienia wersja 10-letnia. Jura Superstition uzupełniła ofertę gorzelni w 2002 roku jako pierwsza lekko torfowa edycja. Do jej produkcji wykorzystuje się mieszankę ziarna nietorfowego, jak również słodu zawierającego 30-35 ppm fenoli. W jej składzie znajdują się nieoznaczone wiekiem destylaty starzone w beczkach po bourbonie.
Zapach: delikatnie torfowy z aromatem siana, jabłek, słodu, orzechów, skóry oraz odrobiny soli w tle
Smak: kremowy, lekko alkoholowy z posmakiem miodu, bananów, orzechów oraz słodu
Finisz: średnio-długi, rozgrzewający, lekko torfowy i dymny z posmakiem przypraw
Moja ocena: 4/10
Jura Superstition to dość nierówna whisky, w zapachu wydaje się być całkiem ciekawa i kilkuwymiarowa, ale w smaku i na finiszu nie jest już tak złożona.
W niewielkiej wiosce Craighouse, na południowo-wschodnim brzegu sąsiadującej z Islay, wyspie Jura, pracuje Isle of Jura Distillery. Mimo bliskości Islay, destylowana w gorzelni whisky przypomina w smaku raczej trunki z Highlands. W procesie produkcji nie wykorzystuje się tu bowiem ziarna suszonego torfem. Pewnym wyjątkiem jest Jura Superstition otrzymywana ze słodu o zawartości 30-35 ppm fenoli.
Dzisiejsza Isle od Jura Disitllery powstała na gruzach gorzelni założonej w 1810 roku przez Archibalda Campbella, jako Small Isles Distillery (obecna nazwa została nadana dopiero kilkanaście lat później!). Konflikt właściciela gorzelni z właścicielem terenu na której stała, spowodował konieczność jej rozbiórki w 1901 roku. Nowy zakład został odbudowany dopiero w roku 1963 jako nadzieja na rozwinięcie miejscowej gospodarki. Realizacją tego przedsięwzięcia zajęli się: miejscowi właściciele terenu Robin Fletcher i Tony Riley-Smith, firma Charles Mackinlay & Co. (zajmująca się butelkowaniem i sprzedażą "blendów") oraz architekt William Delmé-Evans (jeden z założycieli Tullibardine).
Pierwsza wersja tutejszej single malt pojawiła się na rynku pod koniec pierwszej połowy lat 70. W 1985 roku wyposażoną w 4 alembiki destylarnię zakupiła spółka Invergordon Distillers (zarządzająca wówczas zakładami: Invergordon, Bruichladdich oraz Tamnavulin), która 8 lat później została przejęta przez firmę Whyte & Mackay (właściciela Dalmore, Fettercairn oraz Tomintoul). Obecnie Jura należy do azjatyckiego koncernu Emparador.
Wyspa na której pracuje gorzelnia słynie przede wszystkim z tego, że jej głównymi „mieszkańcami” są jelenie. Ich liczbę szacuje się tu na ok. 6-7 tysięcy. Dla porównania, ludzka populacja wyspy liczy zaledwie ok. 200 mieszkańców. Najbardziej znanym mieszkańcem Jury był George Orwell, który podczas pobytu na wyspie w latach 1946-48 napisał słynną powieść „Rok 1984”.
Najbardziej znaną wersją butelkowanej tutaj whisky jest bez wątpienia wersja 10-letnia. Jura Superstition uzupełniła ofertę gorzelni w 2002 roku jako pierwsza lekko torfowa edycja. Do jej produkcji wykorzystuje się mieszankę ziarna nietorfowego, jak również słodu zawierającego 30-35 ppm fenoli. W jej składzie znajdują się nieoznaczone wiekiem destylaty starzone w beczkach po bourbonie.
Zapach: delikatnie torfowy z aromatem siana, jabłek, słodu, orzechów, skóry oraz odrobiny soli w tle
Smak: kremowy, lekko alkoholowy z posmakiem miodu, bananów, orzechów oraz słodu
Finisz: średnio-długi, rozgrzewający, lekko torfowy i dymny z posmakiem przypraw
Moja ocena: 4/10
Jura Superstition to dość nierówna whisky, w zapachu wydaje się być całkiem ciekawa i kilkuwymiarowa, ale w smaku i na finiszu nie jest już tak złożona.
Cena: 150-200 zł
Podobne whisky: Jura 10 yo Origin | Highland Park 12 yo
Data ostatniej degustacji: 04.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz