Ben Nevis 10 yo |
Ben Nevis 10 yo
Destylarnia: Ben Nevis | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 4,5
Ben Nevis 10 yo jest obecnie jedyną szerzej dostępną whisky w ofercie destylarni Ben Nevis z zachodniej części Highlands. Ta jedna z najstarszych licencjonowanych gorzelni w Szkocji została wybudowana w 1825 roku, u podnóży najwyższego szczytu Wielkiej Brytanii – Ben Nevis (1344 m n.p.m.), w miejscowości Fort William. Inicjatorem jej powstania był 'Long' John McDonald.
Ben Nevis 10 yo jest obecnie jedyną szerzej dostępną whisky w ofercie destylarni Ben Nevis z zachodniej części Highlands. Ta jedna z najstarszych licencjonowanych gorzelni w Szkocji została wybudowana w 1825 roku, u podnóży najwyższego szczytu Wielkiej Brytanii – Ben Nevis (1344 m n.p.m.), w miejscowości Fort William. Inicjatorem jej powstania był 'Long' John McDonald.
Istotne zmiany w funkcjonowaniu Ben Nevis nastały dopiero w 1955 roku, kiedy to jej ówczesny właściciel Joseph Hobbs postanowił, jako jeden z pierwszych, obok whisky jęczmiennej produkować również whisky zbożową. W tym celu w zakładzie zainstalował kolumny destylacyjne (ang. Coffey still), które przez następne lata służyły do produkcji "blenda" Dew of Ben Nevis. Wprowadzenie tej innowacji nie przyniosło jednak oczekiwanych rezultatów i w 1978 roku gorzelnia została zamknięta.
Trzy lata później destylarnię przejęło Long John International. Produkcję wznowiono w roku 1984, ale przerwano ją już po dwóch latach z powodu niesprzyjającej koniunktury. Kiedy wydawało się, że to już koniec historii Ben Nevis, w 1989 roku zakład trafił w ręce japońskiego koncernu Nikka, który dwa lata później rozpalił ogień pod alembikami. Obecnie większość tutejszej whisky transportowana jest bezpośrednio do Japonii, skąd trafia do różnych produktów koncernu - m.in. Nikka Pure Malt.
Trzy lata później destylarnię przejęło Long John International. Produkcję wznowiono w roku 1984, ale przerwano ją już po dwóch latach z powodu niesprzyjającej koniunktury. Kiedy wydawało się, że to już koniec historii Ben Nevis, w 1989 roku zakład trafił w ręce japońskiego koncernu Nikka, który dwa lata później rozpalił ogień pod alembikami. Obecnie większość tutejszej whisky transportowana jest bezpośrednio do Japonii, skąd trafia do różnych produktów koncernu - m.in. Nikka Pure Malt.
W składzie Ben Nevis 10 yo znajdują się minimum 10-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie oraz po sherry, butelkowane z mocą 46% bez filtracji na zimno.
Zapach: wyrazisty i ewoluujący, delikatnie alkoholowy z intensywnymi aromatami sherry, nutą lekko palonego drewna, suszonych owoców, słodu, gorzkiej czekolady, miodu oraz przypraw
Smak: słodki z nutami sherry, toffi, delikatną nutą torfu oraz przypraw
Finisz: krótki, lekko pikantny z posmakiem suszonych owoców
Moja ocena: 4,5/10
Ben Nevis 10 yo to bardzo ciekawa whisky, jednak po nalaniu do kieliszka potrzebująca czasu na docenienie. Po ciekawych wrażeniach zapachowo-smakowych pojawia się zaskakująco krótki finisz, który znacznie obniża ogólną ocenę trunku.
Cena: 150-200 zł
Podobne whisky: Glendronach 12 yo Original | Auchentoshan Three Wood
Data ostatniej degustacji: 12.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz