Zlokalizowana w pobliżu niewielkiej miejscowości Brora na północy Highlands Clynelish to bez wątpienia jedna z ciekawszych destylarni w portfolio brytyjskiego koncernu Diageo. Historia jej powstania sięga drugiej dekady XIX wieku. Obecna Clynelish to jednak zupełnie inna destylarnia - wybudowana w roku 1968, naprzeciwko wzniesionej 149 lat wcześniej "siostry". Podstawowym 'maltem' w jej relatywnie skromnej ofercie jest Clynelish 14 yo.
Nowa Clynelish jest około 3 razy większa od swojej poprzedniczki i posiada 3 razy więcej alembików (łącznie 6), zbudowanych na wzór starych. Po otwarciu nowej gorzelni, starą Clynelish zamknięto i przemianowano na Brora Distillery. Brora wznowiła produkcję w roku 1969. Destylowano tam jednak wyłącznie whisky torfową. W roku 1983 gorzelnię zamknięto, a należące do niej budynki wykorzystano jako magazyn i visitor centre nowej Clynelish.
Aktualnym właścicielem gorzelni jest brytyjski koncern Diageo. Tutejszy destylat trafia przede wszystkim do "blendów" - m.in. Johnnie Walker Gold. Jego cechą rozpoznawczą jest charakterystyczna "woskowość". Ciekawostką jest również fakt, iż zainstalowane w Clynelish spirit stills są nieco obszerniejsze (dokładnie o 2 000 litrów) niż wash stills. Na ogół bowiem to alembiki pierwszego odpędu mają większą pojemność.
Przez bardzo długi czas (począwszy mniej więcej od lat 60.) zaszczytną rolę oficjalnego 'malta' z Clynelish pełniła wersja 12-letnia, która na początku lat 90. została zastąpiona 14-letnią edycją Flora & Fauna. W roku 2002 zadebiutowała obecna wersja Clynelish 14 yo butelkowana z większą mocą 46% i zestawiana z destylatów starzonych w baryłkach po bourbonie oraz po sherry.
Przez bardzo długi czas (począwszy mniej więcej od lat 60.) zaszczytną rolę oficjalnego 'malta' z Clynelish pełniła wersja 12-letnia, która na początku lat 90. została zastąpiona 14-letnią edycją Flora & Fauna. W roku 2002 zadebiutowała obecna wersja Clynelish 14 yo butelkowana z większą mocą 46% i zestawiana z destylatów starzonych w baryłkach po bourbonie oraz po sherry.
Clynelish 14 yo (2014)
Zapach: słodki, kremowo-owocowy, nieco landrynkowy z nutami wosku, miodu, wanilii, goździków, cytrusów oraz subtelnego dymu
Smak: owocowy, lekko pikantny z posmakiem soli, pomarańczy, miodu, słodu oraz subtelnego torfu w tle
Finisz: średni, z posmakiem wanilii, cytrusów oraz delikatnego dymu
Moja ocena: 4,5/10
Clynelish 14 yo to niewątpliwie jedna z ciekawszych whisky w swojej kategorii cenowej oraz wiekowej. W smaku i zapachu jest w miarę równa, kilkuwymiarowa, na finiszu niestety nieco uboższa. Pozycja zdecydowanie warta spróbowania, tak samo jak niebutelkowana już wersja Distillers Edition.
Cena: 150-200 zł
Podobne whisky: Bunnahabhain 12 yo | Bruichladdich 10 yo Laddie Ten | Hazelburn 12 yo
Data ostatniej degustacji: 10.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz