2014/11/16

Balblair 2003


Balblair 2003
Balblair 2003


Destylarnia: Balblair | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 3

Kontynuując podróż po wschodnim wybrzeżu północnej części Highlands, nie można pominąć destylarni Balblair. Ta niewielka gorzelnia została założona w 1790 roku .przez miejscowego farmera Johna Rossa niedaleko miasteczka Edderton i jest jedną z pięciu najstarszych i wciąż działających destylarni w Szkocji.

Tyle w teorii! W praktyce jednak, obecne budynki gorzelni mają niewiele wspólnego z tymi z XVIII wieku. Powstały bowiem w roku 1895, kiedy to pod auspicjami nowych właścicieli, gorzelnię przeniesiono około 800 metrów bliżej nowo wybudowanego, lokalnego dworca kolejowego. W zależności od interpretacji nazwa "balblair" może oznaczać "pole bitwy" lub "miasteczko na równinie".


Gorzelnia była nieczynna w latach 1911-1948, a po II Wojnie Światowej dwukrotnie zmieniała właścicieli. Od roku 1996 zakład należy do spółki Inver House Distillers Ltd. (posiadającej destylarnie Knockdhu, Speyburn oraz Old Pulteney). Jedynie 15% produkowanej w Balblair whisky butelkowana jest jako single malt. Od 2007 roku na rynek trafiają jedynie wersje rocznikowe, oznaczające rok w którym destylat trafił do beczek.

Balblair 2003 leżakował od 2003 roku w beczkach po bourbonie typu 2nd fill i został zabutelkowany w roku 2014 z mocą 46%, bez filtracji  na zimno oraz bez barwienia karmelem.

Zapach: słodki, kremowy, z aromatami wanilii, cytrusów oraz miodu

Smak: świeży, słodowy, pikantny i owocowy z posmakiem cytrusów oraz miodu

Finisz: średni, lekko pikantny, z posmakiem słodu

Moja ocena: 3/10

Balblair 2003 to młoda, 10-letnia whisky, która w swoim smaku i aromacie jest niestety zbyt jednowymiarowa. Polecam uwadze starsze roczniki!

Cena: 200-250 zł

Podobne whisky: Dalwhinnie 15 yo | Deanston 12 yo | Aultmore 12 yo | Craigellachie 13 yo | Auchentoshan Valinch 2011

Data ostatniej degustacji: 09.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz