2015/07/13

Deanston 12 yo


whisky single malt Deanston 12 yo
Deanston 12 yo

Deanston 12 yo

Destylarnia: Deanston | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB Moc: 46,3%Nota: 4

Nieco ponad 21 kilometrów na wschód od Tullibardine pracuje znana z filmu "Whisky dla aniołów" Deanston. Jest ona jedną z młodszych destylarni w Szkocji. Powstała w 1966 roku, w wiosce Deanston nieopodal miasteczka Doune w południowej części Highlands. Tutejsza whisky jest jednym z głównych składników "blenda" Scottish Leader. Zaszczytne miano flagowego "malta" zakładu dzierży z kolei Deanston 12 yo.

Budynki w których obecnie działa Deanston należały wcześniej do 18-wiecznej fabryki bawełny, dlatego z zewnątrz sprawiają wrażenie nieco monumentalnych. Głównym powodem takiej, a nie innej lokalizacji były: stosunkowo łatwa adaptacja istniejących magazynów do leżakowania whisky oraz łatwy dostęp do czystej wody z przepływającej obok - rzeki Teith. Wodę wykorzystano również do napędzania turbiny, która zasila w prąd całą destylarnię. Dzięki temu Deanston jest jedyną samowystarczalną energetycznie gorzelnią w Szkocji, a produkowane nadwyżki energii sprzedawane są nawet zewnętrznym odbiorcom.

W 1972 roku zakład stał się własnością firmy Invergordon Distillers, która 2 lata później wypuściła na rynek pierwszą whisky single malt. W roku 1982, na skutek osłabienia koniunktury, produkcję wstrzymano, a destylarnię zamknięto. Trzeba było czekać prawie całą dekadę, aby Deanston znowu otworzyła swoje podwoje. Stało się to w roku 1990, kiedy gorzelnię za 2,1 mln £ zakupiła spółka Burn Stewart Distillers (w 2013 roku całość udziałów w firmie nabyła południowoafrykańska grupa Distell).

Deanston 12 yo uzupełniła ofertę zakładu w połowie lat 90. Obecna wersja, butelkowana bez filtracji na zimno oraz bez dodatku karmelu, z podniesioną do 46,3% mocą, zadebiutowała w roku 2009. Do jej zestawienia wykorzystano minimum 12-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie.
 
Zapach: słodki, owocowy z aromatami jabłek, gruszek, słodu, wanilii, kartonu, miodu, toffi oraz skórki pomarańczowej i musu cytrynowego

Smak: słodki i owocowy, lekko pikantny, z nutami wanilii, słodu oraz cytrusów, po dodaniu wody słodszy i delikatniejszy

Finisz: średnio-długi, lekko gorzkawy, z posmakiem cytrusów

Moja ocena: 4/10

12-letni Deanston jest dobrze zbudowaną i przyjemną w piciu whisky, potwierdzającą fakt, iż zwiększona moc oraz brak filtracji na zimno znacznie poprawiają parametry smakowo-zapachowe. Najsłabszym elementem trunku jest zdecydowanie finisz, zbyt krótki i dosyć płaski. Mimo to polecam! 

Cena: 150-200 zł 

Podobne whisky: Balblair 2003 | Dalwhinnie 15 yo | Glengoyne 12 yo | Glenmorangie 10 yo | Aultmore 12 yo | Craigellachie 13 yo | Auchentoshan Valinch 2011


Data ostatniej degustacji: 07.2015


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz