Kontynuując podróż po wschodnim wybrzeżu północnej części Highlands, nie można pominąć destylarni Balblair. Ta niewielka gorzelnia została założona w 1790 roku .przez miejscowego farmera Johna Rossa niedaleko miasteczka Edderton i jest jedną z pięciu najstarszych i wciąż działających destylarni w Szkocji.
Tyle w teorii! W praktyce jednak, obecne
budynki gorzelni mają niewiele wspólnego z tymi z XVIII wieku. Powstały bowiem
w roku 1895, kiedy to pod auspicjami nowych właścicieli, gorzelnię przeniesiono
około 800 metrów bliżej nowo wybudowanego, lokalnego dworca kolejowego. W zależności od interpretacji nazwa "balblair" może oznaczać "pole bitwy" lub "miasteczko na równinie".
Gorzelnia była nieczynna
w latach 1911-1948, a po II Wojnie Światowej dwukrotnie zmieniała właścicieli.
Od roku 1996 zakład należy do spółki Inver House Distillers Ltd. (posiadającej destylarnie Knockdhu, Speyburn oraz Old Pulteney). Jedynie 15% produkowanej
w Balblair whisky butelkowana jest jako single malt. Od 2007 roku na rynek
trafiają jedynie wersje rocznikowe, oznaczające rok w którym destylat trafił do
beczek.
Balblair 2003 leżakował od 2003 roku w beczkach po bourbonie typu 2nd
fill i został zabutelkowany
w roku 2014 z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.
Zapach: słodki, kremowy, z aromatami wanilii, cytrusów oraz miodu
Smak: świeży, słodowy, pikantny i owocowy z posmakiem
cytrusów oraz miodu
Finisz: średni, lekko pikantny, z posmakiem słodu
Moja ocena: 3/10
Balblair 2003 to młoda, 10-letnia whisky, która w swoim smaku i aromacie jest niestety zbyt jednowymiarowa. Polecam uwadze starsze roczniki!
Cena: 200-250 zł
Podobne whisky: Dalwhinnie 15 yo | Deanston 12 yo | Aultmore 12 yo | Craigellachie 13 yo | Auchentoshan Valinch 2011
Data ostatniej degustacji: 09.2015
Cena: 200-250 zł
Podobne whisky: Dalwhinnie 15 yo | Deanston 12 yo | Aultmore 12 yo | Craigellachie 13 yo | Auchentoshan Valinch 2011
Data ostatniej degustacji: 09.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz