Tradycja produkcji whisky w Irlandii sięga początku XV wieku, chociaż uważa się że iryjscy mnisi destylacją alkoholu zajmowali się już dwa stulecia wcześniej. Pierwsza oficjalna wzmianka o rodzimej "wodzie życia" pochodzi z Kroniki Clonmacnoise i datowana jest na 1405 rok. W Szkocji z kolei, pierwsza informacja na temat "uisge beatha" pojawiła się dopiero w 1494 roku. Na tej podstawie można zatem stwierdzić, że pionierami w produkcji whisky byli Irlandczycy i to oni przekazali wiedzę na temat jej destylacji swoim szkockim sąsiadom.
W Irlandii, ze względu na relatywnie niewielką ilość istniejących gorzelni, nie funkcjonuje podział na regiony produkcyjne. Jeszcze do niedawna "Zielona Wyspa" mogła pochwalić się jedynie 3 działającymi gorzelniami whisky: Bushmills, Midleton oraz Cooley. Ostatnie lata i związany z nimi boom na whisky spowodował, że nowe zakłady powstają jak przysłowiowe grzyby po deszczu.
W Irlandii, ze względu na relatywnie niewielką ilość istniejących gorzelni, nie funkcjonuje podział na regiony produkcyjne. Jeszcze do niedawna "Zielona Wyspa" mogła pochwalić się jedynie 3 działającymi gorzelniami whisky: Bushmills, Midleton oraz Cooley. Ostatnie lata i związany z nimi boom na whisky spowodował, że nowe zakłady powstają jak przysłowiowe grzyby po deszczu.
Tylko w ostatnich dwóch latach otwarto 4 nowe destylarnie (Alltech, Dingle, Echlinville i Tullamore D.E.W.) oraz rozpoczęto budowę gorzelni Teeling w Dublinie. 7 lat temu otwarto ponownie zamkniętą w 1957 roku destylarnię Kilbeggan, a w roku 2008 uruchomiono produkcję w West Cork Distillery.
Najstarszą irlandzką, a zarazem najstarszą na świecie destylarnią jest Bushmills, który został założony w 1608 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz