Nikka Pure Malt White |
Nikka Pure Malt
Destylarnia: Miyagikyo + Yoichi | Region: Japonia | Gatunek: Blended malt | Moc: 43% | Nota: 3,5
Nikka Pure Malt White to najbardziej torfowa i najbardziej tajemnicza whisky typu blended malt z portfolio firmy Nikka. Trunek zestawiany jest z około 5-letnich destylatów wyprodukowanych w gorzelniach Yoichi oraz Miyagikyo. Do jej powstania wykorzystano najprawdopodobniej beczki, w których wcześniej leżakował torfowy destylat z wyspy Islay. Istnieje również teoria, że w jej produkcji wykorzystano zatorfiony słód z Islay.
Firma Nikka powstała w 1934 roku z inicjatywy Masataki Taketsuru - człowieka, który wiedzę na temat whisky zdobył w czasie studiów na Uniwersytecie w Glasgow oraz praktyk w gorzelniach Longmorn i Hazelburn. Po powrocie do Japonii objął on najpierw funkcję Master Distillera w Yamazaki, a po 11 latach otworzył pierwszą własną destylarnię - Yoichi. Drugi zakład powstał w roku 1969 i został ochrzczony mianem Miyagikyo.
Nikka Pure Malt White jest mieszanką whisky single malt pochodzących z obu wspomnianych gorzelni. Butelkowana jest z mocą 43%.
Nikka Pure Malt White jest mieszanką whisky single malt pochodzących z obu wspomnianych gorzelni. Butelkowana jest z mocą 43%.
Zapach: torfowy z domieszką owoców cytrusowych, miodu, skóry oraz kwiatów
Smak: alkoholowy oraz lekko pieprzny, z posmakiem torfu, dymu, miodu, orzechów oraz soli
Finisz: średnio-długi, lekko pikantny i rozgrzewający z posmakiem torfu
Moja ocena: 3,5/10
Z serii Nikka Pure Malt najbardziej złożona jest moim zdaniem wersja Black - składająca się w większości z destylatu z Yoichi. Miłośnikom bardziej kwiatowych aromatów polecam wersję Red - skomponowaną głównie z whisky Miyagikyo.
Cena: 150-200 zł
Data ostatniej degustacji: 10.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz