2014/12/23

Nikka Pure Malt White


Nikka Pure Malt White
Nikka Pure Malt White

Nikka Pure Malt

Destylarnia: Miyagikyo + Yoichi | Region: Japonia | Gatunek: Blended malt | Moc: 43% | Nota: 3,5

Nikka Pure Malt White to najbardziej torfowa i najbardziej tajemnicza whisky typu blended malt z portfolio firmy Nikka. Trunek zestawiany jest z około 5-letnich destylatów wyprodukowanych w gorzelniach Yoichi oraz Miyagikyo. Do jej powstania wykorzystano najprawdopodobniej beczki, w których wcześniej leżakował torfowy destylat z wyspy Islay. Istnieje również teoria, że w jej produkcji wykorzystano zatorfiony słód z Islay.

Firma Nikka powstała w 1934 roku z inicjatywy Masataki Taketsuru - człowieka, który wiedzę na temat whisky zdobył w czasie studiów na Uniwersytecie w Glasgow oraz praktyk w gorzelniach Longmorn i Hazelburn. Po powrocie do Japonii objął on najpierw funkcję Master Distillera w Yamazaki, a po 11 latach otworzył pierwszą własną destylarnię - Yoichi. Drugi zakład powstał w roku 1969 i został ochrzczony mianem Miyagikyo.

Nikka Pure Malt White jest mieszanką whisky single malt pochodzących z obu wspomnianych gorzelni. Butelkowana jest z mocą 43%.

Zapach: torfowy z domieszką owoców cytrusowych, miodu, skóry oraz kwiatów

Smak: alkoholowy oraz lekko pieprzny, z posmakiem torfu, dymu, miodu, orzechów oraz soli

Finisz: średnio-długi, lekko pikantny i rozgrzewający z posmakiem torfu

Moja ocena: 3,5/10

Z serii Nikka Pure Malt najbardziej złożona jest moim zdaniem wersja Black - składająca się w większości z destylatu z Yoichi. Miłośnikom bardziej kwiatowych aromatów polecam wersję Red - skomponowaną głównie z whisky Miyagikyo.

Cena: 150-200 zł

Data ostatniej degustacji: 10.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz