Miyagikyo 12 yo |
Wybudowana w 1969 roku destylarnia Miyagikyo to drugie (po Yoichi) dziecko Masataki Taketsuru. Budynki gorzelni znajdują się nad rzeką Nikkawa, pośród wzgórz i lasów regionu Miyagi, w pobliżu miasta Sendai. Już sama lokalizacja zakładu wskazuje, że produkowana tu whisky powinna posiadać zupełnie inny charakter niż wspomniana wcześniej Yoichi. Takie było też założenie twórcy destylarni.
O ile pierwszą z założonych przez Taketsuru destylarni często porównuje się do Springbanka, to Miyagikyo swoim charakterem przypomina destylaty z Lowlands. Oprócz ośmiu tradycyjnych alembików typu pot still ogrzewanych parą, gorzelnia posiada dodatkowo cztery kolumny destylacyjne (Coffey still) służące do produkcji destylatów zbożowych, wchodzących w skład Nikka Blended Whisky.
Miyagikyo 12 yo komponowana jest z destylatów leżakowanych w beczkach po bourbonie, sherry oraz z japońskiego dębu. Butelkowana jest z mocą 45%.
Zapach: lekki, kwiatowo-owocowy, z nutami miodu, wanilii, toffi, rodzynków oraz przypraw
Smak: słodki, kremowy z posmakiem, miodu, rodzynków, brownie oraz przypraw
Finisz: średnio długi z posmakiem sherry oraz przypraw
Moja ocena: 4/10
Miyagikyo 12 yo to niezbyt złożona, ale bardzo przyjemna w piciu whisky. W tej cenie można jednak spróbować o wiele starszych i ciekawszych "maltów" ze Szkocji.
Miyagikyo 12 yo to niezbyt złożona, ale bardzo przyjemna w piciu whisky. W tej cenie można jednak spróbować o wiele starszych i ciekawszych "maltów" ze Szkocji.
Cena: 450-600 zł
Podobne whisky: Auchentoshan 12 yo
Data ostatniej degustacji: 12.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz