Yoichi 10 yo |
Destylarnia: Yoichi | Region: Japonia | Gatunek: Single malt OB | Moc: 45% | Nota: 4,5
Położona na wyspie Hokkaido Yoichi to druga najstarsza destylarnia whisky w Japonii. Została założona w 1934 roku z inicjatywy Masataki Taketsuru – człowieka, który swoją wiedzę na temat produkcji "wody życia" zdobył w czasie 2-letniego pobytu w Szkocji (studia chemiczne na Uniwersytecie w Glasgow + praktyki w gorzelniach Longmorn i Hazelburn) oraz piastowania zaszczytnej funkcji szefa Yamazaki.
Budynki Yoichi zlokalizowane są w nadmorskiej miejscowości Yoichi, 50 kilometrów od Sapporo. Miejsce to zostało wybrane ze względu na klimat (najbardziej zbliżony do tego jaki panuje w Szkocji) oraz na bliskość dorzecza Ishikari - źródła miejscowego torfu. Do produkcji whisky wykorzystywany jest tutaj zatorfiony jęczmień o zawartości do 10 ppm fenoli.
Na wyposażeniu destylarni znajduje się 6 miedzianych alembików (wzorowanych na aparatach zainstalowanych w Longmorn). Ciekawostką jest fakt, że w dalszym ciągu ogrzewane są one za pomocą węgla - surowca, który w branży gorzelniczej stosowany jest obecnie niezwykle rzadko. Przy Yoichi funkcjonuje również zakład bednarski, a wyprodukowana whisky leżakuje w jednym z 27 magazynów.
Podstawowym "maltem" w ofercie gorzelni jest Yoichi 10 yo komponowana z destylatów leżakujących w beczkach po bourbonie, sherry oraz ze świeżego dębu (zwanego Mizunara), butelkowana z mocą 45%.
Zapach: owocowy i kwiatowy z nutami cytrusów, brzoskwiń, wanilii, słodu oraz delikatnego dymu torfowego
Smak: dobrze zbalansowany, z nutami owoców, rodzynków, wanilii, subtelnego torfu oraz soli
Finisz: średnio długi, kwiatowy, z posmakiem torfu, soli oraz przypraw
Położona na wyspie Hokkaido Yoichi to druga najstarsza destylarnia whisky w Japonii. Została założona w 1934 roku z inicjatywy Masataki Taketsuru – człowieka, który swoją wiedzę na temat produkcji "wody życia" zdobył w czasie 2-letniego pobytu w Szkocji (studia chemiczne na Uniwersytecie w Glasgow + praktyki w gorzelniach Longmorn i Hazelburn) oraz piastowania zaszczytnej funkcji szefa Yamazaki.
Budynki Yoichi zlokalizowane są w nadmorskiej miejscowości Yoichi, 50 kilometrów od Sapporo. Miejsce to zostało wybrane ze względu na klimat (najbardziej zbliżony do tego jaki panuje w Szkocji) oraz na bliskość dorzecza Ishikari - źródła miejscowego torfu. Do produkcji whisky wykorzystywany jest tutaj zatorfiony jęczmień o zawartości do 10 ppm fenoli.
Na wyposażeniu destylarni znajduje się 6 miedzianych alembików (wzorowanych na aparatach zainstalowanych w Longmorn). Ciekawostką jest fakt, że w dalszym ciągu ogrzewane są one za pomocą węgla - surowca, który w branży gorzelniczej stosowany jest obecnie niezwykle rzadko. Przy Yoichi funkcjonuje również zakład bednarski, a wyprodukowana whisky leżakuje w jednym z 27 magazynów.
Podstawowym "maltem" w ofercie gorzelni jest Yoichi 10 yo komponowana z destylatów leżakujących w beczkach po bourbonie, sherry oraz ze świeżego dębu (zwanego Mizunara), butelkowana z mocą 45%.
Zapach: owocowy i kwiatowy z nutami cytrusów, brzoskwiń, wanilii, słodu oraz delikatnego dymu torfowego
Smak: dobrze zbalansowany, z nutami owoców, rodzynków, wanilii, subtelnego torfu oraz soli
Finisz: średnio długi, kwiatowy, z posmakiem torfu, soli oraz przypraw
Moja ocena: 4,5/10
Cena: 350-450 zł
Data ostatniej degustacji: 10.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz