Yamazaki Distiller's Reserve |
Destylarnia: Yamazaki | Region: Japonia | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 4
Pracująca niedaleko Kyoto Yamazaki to najstarsza gorzelnia whisky w Japonii. Mimo tego, że powstała dopiero w 1923 roku, to swoją popularnością już bije na głowę wiele, o kilka dekad starszych destylarni szkockich. Do tej pory w jej ofercie znajdowały się głównie "malty" określone wiekiem (m.in. opisywana już wersja 18-letnia). Wydaje się jednak, że portfolio zakładu czeka w najbliższym czasie lekka modyfikacja. Jej pierwszą oznaką jest pojawienia się na rynku Yamazaki Distiller's Reserve.
Yamazaki Distiller's Reserve powstała w hołdzie założycielowi destylarni Shinjiro Torii oraz 90-letniej tradycji produkcji whisky w gorzelni Yamazaki. Do jej zestawienia wykorzystano nieokreślone wiekiem destylaty leżakowane w beczkach po sherry, po czerwonym winie Bordeaux oraz beczkach z japońskiego dębu (Mizunara). Trunek butelkowany jest z mocą 43 %.
Zapach: czerwone owoce (truskawki, maliny) z aromatami kwiatów, suszonych owoców oraz migdałów
Smak: ponownie truskawki i maliny, z posmakiem drewna oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, słodki z posmakiem wanilii i cynamonu
Moja ocena: 4/10
Yamazaki Distiller's Reserve stanowi zaskakująco ciekawą kompozycję destylatów z różnych beczek, o dość intensywnym zapachu i smaku czerwonych owoców - pochodzącymi z beczek po czerwonym winie. Jest to z pewnością whisky warta poznania!
Cena: 200-250 zł
Data ostatniej degustacji: 10.2014
Pracująca niedaleko Kyoto Yamazaki to najstarsza gorzelnia whisky w Japonii. Mimo tego, że powstała dopiero w 1923 roku, to swoją popularnością już bije na głowę wiele, o kilka dekad starszych destylarni szkockich. Do tej pory w jej ofercie znajdowały się głównie "malty" określone wiekiem (m.in. opisywana już wersja 18-letnia). Wydaje się jednak, że portfolio zakładu czeka w najbliższym czasie lekka modyfikacja. Jej pierwszą oznaką jest pojawienia się na rynku Yamazaki Distiller's Reserve.
Yamazaki Distiller's Reserve powstała w hołdzie założycielowi destylarni Shinjiro Torii oraz 90-letniej tradycji produkcji whisky w gorzelni Yamazaki. Do jej zestawienia wykorzystano nieokreślone wiekiem destylaty leżakowane w beczkach po sherry, po czerwonym winie Bordeaux oraz beczkach z japońskiego dębu (Mizunara). Trunek butelkowany jest z mocą 43 %.
Zapach: czerwone owoce (truskawki, maliny) z aromatami kwiatów, suszonych owoców oraz migdałów
Smak: ponownie truskawki i maliny, z posmakiem drewna oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, słodki z posmakiem wanilii i cynamonu
Moja ocena: 4/10
Yamazaki Distiller's Reserve stanowi zaskakująco ciekawą kompozycję destylatów z różnych beczek, o dość intensywnym zapachu i smaku czerwonych owoców - pochodzącymi z beczek po czerwonym winie. Jest to z pewnością whisky warta poznania!
Cena: 200-250 zł
Data ostatniej degustacji: 10.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz