2015/08/21

Glendronach Cask Strength batch 2


whisky single malt Glendronach Cask Strength batch 2
Glendronach Cask Strength

Destylarnia: Glendronach | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 55,2% | Nota: 6

Położona na granicy Highlands oraz Speyside destylarnia Glendronach to obecnie jeden z najlepszych producentów whisky dojrzewającej wyłącznie w beczkach po sherry. Oprócz opisywanych wcześniej trunków oznaczonych wiekiem (12 yo, 15 yo oraz 18 yo), gorzelnia butelkuje również destylaty w wersji "NAS" pod nazwą Glendronach Cask StrengthDo tej pory na rynku pojawiły się 4 wersje tej whisky, dzisiaj pod lupę weźmiemy batch 2 z 2013 roku.

Gorzelnia Glendronach została założona w 1826 roku przez grupę lokalnych farmerów na czele z Jamesem Allardicem. Obecnie zakład znajduje się w rękach BenRiach Distillery Company Ltd i wyposażony jest w 2 pary alembików mogących produkować ok. 1,4 miliona litrów spirytusu rocznie, z czego większość butelkowana jest jako single malt.

Opisywany Glendronach Cask Strength batch 2 jest jedną z 16,5 tysiąca butelek udostępnionych do sprzedaży. W jej składzie znalazły się destylaty dojrzewające w beczkach po sherry Oloroso oraz Pedro Ximenez, które zabutelkowano z mocą 55,2%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.

Zapach: na początku ostry, później słodki, owocowy z aromatami sherry, miodu, skórki od pomarańczy, karmelu, rodzynków oraz dębu, po kilkunastu minutach spędzonych w kieliszku dodatkowo wyczuwalne są nuty czekolady oraz suszonych śliwek, po dodaniu wody z kolei pojawiają się aromaty kawy oraz malin

Smak: na początku dość pikantny z nutami przypraw oraz dębu, po dodaniu wody słodszy, ale nadal wytrawny, z posmakiem cytrusów, skórki od pomarańczy, rodzynków oraz karmelu

Finisz: długi, rozgrzewający, owocowy z posmakiem karmelu, rodzynków, dębu oraz przypraw

Moja ocena: 6/10

Glendronach Cask Strength batch 2 to bardzo dobra i równa we wszystkich analizowanych aspektach whisky, zaprzeczająca powszechnym opiniom, że wszystkie "NASy" zawierają "niedojrzałe" destylaty. Dodatkowo trunek butelkowany jest w mocy beczki, co jest jego olbrzymią zaletą. Ciekawe jest to, że mimo mniejszej zawartości alkoholu, niż opisywany niedawno Aberlour A'bunadh batch 49 oraz leżakowaniu w beczkach po słodszej odmianie sherry - PX, Glendronach jest zdecydowanie bardziej pikantny. Jeszcze wyraźniej widać to po dodaniu wody. Aberlour staje się wówczas bardziej cukierkowa i owocowa, Glendronach natomiast zachowuje swoją wytrawność z charakterystycznymi nutami przypraw oraz dębu.

Cena: 250-300 zł


Data ostatniej degustacji: 08.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz