Teeling Single Malt |
Teeling Single Malt
Historia gorzelni Teeling sięga roku 1782, kiedy to w historycznej dzielnicy Dublina - The Liberties, Walter Teeling rozpoczął destylację "wody życia". Niecałe 200 lat później, jego potomek John Teeling - absolwent Harvardu, powrócił do Irlandii z myślą stworzenia nowej marki whisky. W tym celu zakupił starą gorzelnię wódki Ceimici Teo w Dundalk, przemianował ją na Cooley i w 1987 roku wystartował z produkcją. Była to pierwsza nowo otwarta destylarnia na "Zielonej Wyspie" od stulecia. Zakład prosperował na tyle dobrze, że w 2011 roku został zakupiony przez koncern Beam Inc.
Teeling nie porzucił jednak swoich planów i wraz z synami przystąpił do prac nad nowym przedsięwzięciem - budową pierwszej od 125 lat gorzelni w Dublinie. Koszt inwestycji wyniósł ostatecznie 10 mln €, a wszelkie prace zakończono w czerwcu 2015 roku. Za sterami nowego zakładu stanęli synowie Johna: Jack oraz Stephen. Destylarnia wyposażona jest w 3 miedziane alembiki, zdolne do produkcji około 500 000 litrów spirytusu rocznie, co jest ułamkiem w porównaniu do największych na wyspie Midleton oraz Bushmills.
Kilka lat przez otwarciem gorzelni bracia Teelingowie zaczęli butelkować whisky pod swoją marką. Jedną z nich jest dostępny od 2014 roku Teeling Single Malt. Destylaty wchodzące w skład trunku pochodzą z Cooley Distillery i dojrzewały w beczkach po bourbonie, po czym zostały poddane finiszowaniu w beczkach po sherry, porto, maderze, białym burgundzie oraz cabernet sauvignon. Whisky butelkowana jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez określenia wieku, aczkolwiek najstarszy destylat znajdujący się w butelce ma 23 lata.
Zapach: słodki, kwiatowy, kremowy z aromatami cukierków, dojrzałych owoców (melona, mango, ananasa, czereśni) toffi oraz wanilii
Smak: słodki, cukierkowy i owocowy, ale pikantny z nutami przypraw
Finisz: średnio-długi, owocowy, lekko pikantny z posmakiem przypraw
Moja ocena: 4/10
Teeling Single Malt to dość młoda whisky (moim zdaniem średni wiek destylatów wynosi ok. 7 lat, ale słyszałem również zapewnienia, że najmłodszy składnik tego trunku ma 11 lat), ciekawa i łagodna w zapachu, ale dość nachalna i ostra w smaku. Ciekawa pozycja, ale czy warta zakupu? W moim odczuciu niekoniecznie.
Cena: 150-200 zł
Data ostatniej degustacji: 05.2015
Teeling nie porzucił jednak swoich planów i wraz z synami przystąpił do prac nad nowym przedsięwzięciem - budową pierwszej od 125 lat gorzelni w Dublinie. Koszt inwestycji wyniósł ostatecznie 10 mln €, a wszelkie prace zakończono w czerwcu 2015 roku. Za sterami nowego zakładu stanęli synowie Johna: Jack oraz Stephen. Destylarnia wyposażona jest w 3 miedziane alembiki, zdolne do produkcji około 500 000 litrów spirytusu rocznie, co jest ułamkiem w porównaniu do największych na wyspie Midleton oraz Bushmills.
Kilka lat przez otwarciem gorzelni bracia Teelingowie zaczęli butelkować whisky pod swoją marką. Jedną z nich jest dostępny od 2014 roku Teeling Single Malt. Destylaty wchodzące w skład trunku pochodzą z Cooley Distillery i dojrzewały w beczkach po bourbonie, po czym zostały poddane finiszowaniu w beczkach po sherry, porto, maderze, białym burgundzie oraz cabernet sauvignon. Whisky butelkowana jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez określenia wieku, aczkolwiek najstarszy destylat znajdujący się w butelce ma 23 lata.
Zapach: słodki, kwiatowy, kremowy z aromatami cukierków, dojrzałych owoców (melona, mango, ananasa, czereśni) toffi oraz wanilii
Smak: słodki, cukierkowy i owocowy, ale pikantny z nutami przypraw
Finisz: średnio-długi, owocowy, lekko pikantny z posmakiem przypraw
Moja ocena: 4/10
Teeling Single Malt to dość młoda whisky (moim zdaniem średni wiek destylatów wynosi ok. 7 lat, ale słyszałem również zapewnienia, że najmłodszy składnik tego trunku ma 11 lat), ciekawa i łagodna w zapachu, ale dość nachalna i ostra w smaku. Ciekawa pozycja, ale czy warta zakupu? W moim odczuciu niekoniecznie.
Cena: 150-200 zł
Data ostatniej degustacji: 05.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz