Balblair 1999 |
Destylarnia: Balblair | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 4,5
Niewielka destylarnia Balblair położona jest w malowniczej okolicy miasteczka Edderton, nieco ponad 7 kilometrów na północ od Glenmorangie, pomiędzy brzegiem zatoki Dornoch Firth oraz pasmem wzniesień i pagórków - na czele ze Struie Hill. Gorzelnia znana jest z butelkowania destylatów wyłącznie w wersjach rocznikowych oraz "roli" w filmie Whisky dla aniołów. Balblair to również jedna z pięciu najstarszych destylarni w Szkocji. Została założona w 1790 roku.
Niewielka destylarnia Balblair położona jest w malowniczej okolicy miasteczka Edderton, nieco ponad 7 kilometrów na północ od Glenmorangie, pomiędzy brzegiem zatoki Dornoch Firth oraz pasmem wzniesień i pagórków - na czele ze Struie Hill. Gorzelnia znana jest z butelkowania destylatów wyłącznie w wersjach rocznikowych oraz "roli" w filmie Whisky dla aniołów. Balblair to również jedna z pięciu najstarszych destylarni w Szkocji. Została założona w 1790 roku.
Obecne budynki zakładu pochodzą jednak z końca XIX wieku. Zostały wzniesione bliżej nowo wybudowanej linii kolejowej przez Alexandra Cowana (handlarza wina z Inverness), który nabył destylarnię w 1894 roku i wprowadził ją w nowe stulecie. Na skutek kryzysu gospodarczego gorzelnię zamknięto w 1911 roku. Przerwa w produkcji trwała prawie 40 lat. Destylację wznowiono w roku 1949, rok po zakupieniu Balblair przez Roberta Jamesa Cumminga (byłego radcy prawnego w Banff).
Cumming znacznie przyczynił się do rozwoju zakładu. Zwiększył moce produkcyjne oraz przeprowadził modernizację. Po przejściu na emeryturę odsprzedał destylarnię spółce Hiram Walker. Od 1996 roku destylarnia znajduje się w rękach Inver House Distillers. 8 lat temu portfolio gorzelni przeszło prawdziwą rewolucję. Dotychczasowe wersje określone wiekiem zastąpiono edycjami rocznikowymi. Zmieniono również kształt butelek.
Najnowsza wersja Balblair 1999 składa się z 16-letnich destylatów, starzonych w beczkach po bourbonie typu 2nd fill oraz w beczkach po sherry typu 1st fill, zabutelkowanych w 2015 roku z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.
Zapach: słodki, kremowy, floralny, z aromatami sherry, rodzynków, karmelu, ciemnej czekolady oraz jabłek
Smak: słodki, owocowy z nutami sherry, ciemnej czekolady oraz przypraw
Finisz: średnio-długi z posmakiem karmelu oraz przypraw
Balblair 1999 to bardzo nierówna whisky. W zapachu naprawdę bogata, ukazująca wyraźny wpływ beczek po sherry. W smaku i na finiszu niestety dość płaska.
Moja ocena: 4,5/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz