2015/11/16

Glen Garioch 1997 Single Cask


Glen Garioch 1997 Single Cask
Glen Garioch 1997 Single Cask

Destylarnia: Glen Garioch | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 56,8% | Nota: 4

Jeszcze na początku lat 80. destylacją whisky we wschodniej części Highlands zajmowało się 8 gorzelni. Kryzys w branży spowodował jednak, że obecnie działają tylko 3 (Glen Garioch, Glencadam oraz Fettercairn). Najstarszą z nich jest Glen Garioch (czyt. glen giri). Destylarnia została założona w 1797 roku w budynkach po starym browarze, w sercu miasteczka Oldmeldrum, nieco ponad 25 kilometrów na północny-zachód od Aberdeen, przez miejscowego farmera - Johna Mansona.

Glen Garioch jest jedną z sześciu najstarszych gorzelni w Szkocji. Podobnie jak Bowmore, Glenturret, Strathisla, Balblair oraz Oban powstała w XVIII wieku. Fakt przetrwania tej niewielkiej destylarni do dzisiaj jest bezspornym sukcesem. Jednym z jego ojców był z pewnością William Sanderson (twórca blenda Vat 69 oraz dyrektor największej wówczas gorzelni na świecie - North British w Edynburgu), który w 1886 roku odkupił połowę udziałów w destylarni. Vat 69 znajdował się swego czasu w grupie najlepiej sprzedających się whisky, a jej głównym składnikiem był destylat z Glen Garioch.

W 1937 roku gorzelnia znalazła się w rękach Distillers Company Limited (protoplasty dzisiejszego Diageo). 2 lata później wybuchła jednak II Wojna Światowa i produkcję trzeba było ograniczyć, a następnie zawiesić. Działalność wznowiono po zakończeniu wojny, jednak DCL nie była zadowolona z potencjału produkcyjnego Glen Garioch oraz chronicznego niedoboru wody i w 1968 roku zamknęła destylarnię. 2 lata później za 150 000 £ zakupił ją broker whisky z Glasgow - Stanley P. Morrison. Był on odpowiedzialny za rozbudowę zakładu, zwiększenie liczby alembików (z 2 do 3), znalezienie nowego źródła wody oraz butelkowanie whisky jako single malt. Nadal kontynuowano własnoręczne słodowanie jęczmienia, natomiast suszono go większą ilością torfu. 

W 1994 roku udziały w destylarni nabył japoński koncern Suntory. 3 lata później zaprzestano korzystać z jęczmienia suszonego torfem. Przykładem whisky wyprodukowanej według nowej receptury jest Glen Garioch 1997 Single Cask. Trunek pochodzi z beczki po bourbonie nr 829 napełnionej w październiku 1997 roku i zabutelkowanej w lutym 2012 z mocą 56,8%.

Zapach: słodki, kremowy, z aromatami cukierków, wanilii, miodu oraz karmelu

Smak: słodki, lekko pikantny z nutami dębu, owoców oraz przypraw

Finisz: średni, lekko pikantny z posmakiem wanilii oraz miodu

Moja ocena: 4/10

Wersja 1997 Single Cask to zupełnie inna whisky niż opisywana już przeze mnie Glen Garioch 12 yo - starzona w beczkach po bourbonie oraz sherry. W mojej ocenie podstawowa "dwunastka" jest jednak ciekawsza i bardziej różnorodna.

Data ostatniej degustacji: 10.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz