2016/03/31

Mortlach Rare Old


Mortlach Rare Old

Mortlach Rare Old

Destylarnia: Mortlach | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43,4% | Nota: 3,5

Założona w 1823 roku Mortlach to najstarsza gorzelnia spośród wszystkich 6 pracujących w miasteczku Dufftown w regionie Speyside. Przez bardzo długi czas destylowana tutaj whisky była wykorzystywana głównie jako składnik "blendów". Dostępne na rynku edycje single malt pochodziły raczej od niezależnych "bottlerów" (np. Mortlach 21 yo Gordon & MacPhail). Dopiero na początku lat 90. ukazała się słynna wersja 16 yo Flora & Fauna, która podbiła serca wielu fanów bursztynowego trunku na całym świecie.

Jej produkcję jednak przerwano, według oficjalnych doniesień - ze względu na słabą sprzedaż., co spotkało się z dość jednoznaczną reakcją jej miłośnikówW 2014 roku obecny właściciel destylarni - koncern Diageo podjął jednak decyzję o wznowieniu butelkowania Mortlach jako single maltNa rynku pojawiły się wówczas cztery całkiem nowe pozycje.

Mortlach słynie z dość unikatowego procesu produkcji. Stosuje bowiem częściowo trzykrotną destylację (podobnie jak w Springbank lub dawniej w Benrinnes). W zakładzie pracuje 6 alembików o różnym kształcie i rozmiarze. Produkują one 3 różne rodzaje destylatu: lekki i owocowy; umiarkowany i słodowy oraz ciężki, bogaty i skondensowany.
 
Otrzymany new make chłodzony jest w tradycyjnych wężownicach, umieszczonych w drewnianych kadziach z wodą, na zewnątrz budynku. Taki zabieg pozytywnie wpływa na jego złożoność, nadając mu bardziej "mięsiste" oraz "kleiste" właściwości. Podobną technologię stosują również inne gorzelnie należące od Diageo: Dalwhinnie, Glen Elgin, Talisker oraz Oban.

Podstawową wersją whisky z nowej oferty zakładu jest Mortlach Rare Old, komponowany z destylatów starzonych w beczkach po bourbonie oraz po sherry. Trunek butelkowany jest bez określenia wieku, z mocą 43,4%.

Zapach: słodki, owocowy i kwiatowy z aromatami zielonej herbaty, słodu, wanilii, rodzynków cytrusów oraz karmelu

Smak: słodki i owocowy z akcentami miodu, rodzynków, cytrusów i karmelu oraz pikantnymi nutami przypraw i imbiru 

Finisz: średnio-krótki, z posmakiem przypraw, miodu oraz karmelu

Moja ocena: 3,5/10

Mortlach Rare Old to dość przyzwoita, przyjazna i łatwa w piciu whisky, aczkolwiek w niczym nie przypominająca pamiętnej wersji 16 yo Fauna & Flora. Jest to produkt jakich na rynku wiele, na dodatek nie posiadający, w swoim smaku i zapachu elementów charakterystycznych dla czegoś co mógłbym określić mianem "rare", a tym bardziej "old". Dla mnie niestety spory zawód.

Cena: 300-350 zł

Data ostatniej degustacji: 10.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz