2015/03/31

Mortlach 21 yo Gordon & MacPhail


Mortlach 21 yo Gordon & MacPhail

Destylarnia: Mortlach | Region: Speyside | Gatunek: Single malt IB | Moc: 43% | Nota: 5,5

W niespełna 2-tysięcznej miejscowości Dufftown w regionie Speyside pracuje obecnie aż 6 destylarni whisky. Pierwszą legalną gorzelnią w okolicy był Mortlach. Do dzisiaj przetrwało jeszcze 5 innych zakładów: GlenfiddichBalvenie, Kininvie oraz Dufftown i Glendullan. Produkowana w Mortlach whisky była bardzo cenionym składnikiem "blendów". Jej butelkowaniem zajmowały się głównie niezależne firmy (m.in. Gordon & MacPhail). Pierwsze oficjalne wersje tutejszej single malt pojawiły się na rynku dopiero w latach 80.

Mortlach została oficjalnie założona w 1823 roku, chociaż nielegalna produkcja whisky odbywała się tu znacznie wcześniej. Nazwa zakładu pochodzi od nazwy wsi położonej niegdyś na obrzeżach Dufftown. Inicjatorem powstania gorzelni był James Findlater, który postanowił skorzystać z przywilejów jakie dawała, uchwalona w tym samym roku, nowa ustawa akcyzowa (tzw. Excise Act) i przepisowo zarejestrował swój zakład.

Rok później do spółki dołączyli Donald Macintosh i Alexander Gordon. Warto wspomnieć, że od 1779 roku szkocka branża gorzelnicza nękana była wieloma ograniczeniami oraz bardzo wysokimi podatkami. Wprowadzenie nowych przepisów dawało właścicielom destylarni nadzieję na nadejście lepszych czasów. Jak się później okazało złudną! W 1831 roku Mortlach został sprzedany nowemu nabywcy za śmieszną sumę 270 £

6 lat później gorzelnia stała się własnością braci Grantów, którzy zdemontowali urządzenia destylacyjne i przenieśli je do nowo budowanej przez nich destylarni Glen Grant. Przez następne 15 lat budynki zakładu były wykorzystywane do różnych celów, ale nie do produkcji whisky. Adaptowano je kolejno na spichlerz, browar, a nawet kościół. Ciekawostką jest, że przez prawie 20 lat w Mortlach pracował późniejszy założyciel Glenfiddich oraz Balvenie - William Grant.

W 1923 roku gorzelnię zakupiła firma John Walker & Sons, która wkrótce stała się częścią grupy Distillers Company Limited, a następnie Diageo. Produkowany Mortlach destylat stał się jednocześnie istotnym składnikiem "blenda" Johnnie Walker Black, a później Double BlackObecnie destylarnia jest w pełni skomputeryzowana i nie jest udostępniona zwiedzającym. Jedynie niewielka ilość produkowanej w Mortlach whisky butelkowana jest jako single malt.

Opisywana wersja Mortlach składa się z destylatów starzonych przez minimum 21 lat w beczkach po sherry typu 1st fill oraz refill. Została zabutelkowana przez niezależną firmę brokerską Gordon & MacPhail z mocą 43% oraz bez dodatku karmelu.

Zapach: słodki, kwiatowy i owocowy z aromatami cytrusów, jabłek, miodu, toffi, siana, wanilii, rodzynków, imbiru, czekolady oraz przypraw

Smak: owocowy z subtelnymi nutami sherry, suszonych owoców, żywicy, imbiru, dębu oraz przypraw

Finisz: średnio długi, z posmakiem lekko pikantnych przypraw oraz owocowej słodyczy z akcentami rodzynków oraz dębu

Moja ocena: 5,5/10

Cena: 450-500 zł

Podobne whisky: Mortlach 15 yo G&M

Data ostatniej degustacji: 10.2014


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz