Mortlach 16 yo Flora & Fauna |
Mortlach 16 yo Flora & Fauna
Mortlach to zdaniem wielu miłośników "szkockiej" jedna z najlepszych whisky z regionu Speyside. Na tak dobrą opinię zapracowała Mortlach 16 yo Flora & Fauna, która do niedawna była jedynym oficjalnym "bottlingiem" zakładu. W 2014 roku tutejsza whisky zyskała jednak nowe oblicze, reprezentowane m.in. przez opisywaną już wersję Rare Old. Mimo tego, iż trunek urzeka wyglądem butelki, to nie posiada jednak znamion "bestii z Dufftown" - jak zwykło się określać tutejszy destylat.
Gorzelnia Mortlach została oficjalnie założona w 1823 roku na obrzeżach nieformalnej stolicy szkockiej whisky - Dufftown. Była to jedna z niewielu destylarni, która dostała zgodę na produkcję w czasie II Wojny Światowej. Otrzymywany tutaj destylat stanowił doskonałą walutę oraz był wykorzystywany do produkcji materiałów wybuchowych. W 1923 roku zakład został przejęty przez spółkę John Walker & Sons, która wkrótce stała się częścią Distillers Company Limited - protoplasty dzisiejszego Diageo.
Na wyposażeniu gorzelni znajduje się 6 alembików o podobnym kształcie, ale różnej wielkości. Prowadzi się w nich nietypową 2,81-krotną destylację. Kotły warzelnicze połączone są z tradycyjnymi skraplaczami typu worm tubs - stalowymi wężownicami umieszczonymi w drewnianych kadziach z wodą na zewnątrz budynku. Taka aparatura pozytywnie wpływa na złożoność spirytusu, nadając mu bardziej "mięsistego" charakteru.
To właśnie ta cecha sprawiła, iż destylat z Mortlach stał się bardzo cennym składnikiem "blendów" (m.in. Johnnie Walker Black Label). W rezultacie na rynku dostępne były w zasadzie wyłącznie wersje niezależne (głównie od Gordon & MacPhail). Pierwsze oficjalne bottlingi zaczęły pojawiać się dopiero w latach 80. - jednak na stosunkowo niewielką skalę.
Opisywany Mortlach 16 yo Flora & Fauna zadebiutował na początku lat 90. Do jej zestawienia wykorzystano minimum 16-letnie destylaty starzone w beczkach 1st fill i refill po sherry.
Gorzelnia Mortlach została oficjalnie założona w 1823 roku na obrzeżach nieformalnej stolicy szkockiej whisky - Dufftown. Była to jedna z niewielu destylarni, która dostała zgodę na produkcję w czasie II Wojny Światowej. Otrzymywany tutaj destylat stanowił doskonałą walutę oraz był wykorzystywany do produkcji materiałów wybuchowych. W 1923 roku zakład został przejęty przez spółkę John Walker & Sons, która wkrótce stała się częścią Distillers Company Limited - protoplasty dzisiejszego Diageo.
Na wyposażeniu gorzelni znajduje się 6 alembików o podobnym kształcie, ale różnej wielkości. Prowadzi się w nich nietypową 2,81-krotną destylację. Kotły warzelnicze połączone są z tradycyjnymi skraplaczami typu worm tubs - stalowymi wężownicami umieszczonymi w drewnianych kadziach z wodą na zewnątrz budynku. Taka aparatura pozytywnie wpływa na złożoność spirytusu, nadając mu bardziej "mięsistego" charakteru.
To właśnie ta cecha sprawiła, iż destylat z Mortlach stał się bardzo cennym składnikiem "blendów" (m.in. Johnnie Walker Black Label). W rezultacie na rynku dostępne były w zasadzie wyłącznie wersje niezależne (głównie od Gordon & MacPhail). Pierwsze oficjalne bottlingi zaczęły pojawiać się dopiero w latach 80. - jednak na stosunkowo niewielką skalę.
Opisywany Mortlach 16 yo Flora & Fauna zadebiutował na początku lat 90. Do jej zestawienia wykorzystano minimum 16-letnie destylaty starzone w beczkach 1st fill i refill po sherry.
Zapach: słodki, lekko mineralny, owocowy i korzenny, z aromatami jabłek, rodzynków, cytrusów, orzechów, miodu, trawy, wosku, siarki, oraz soli i przypraw. Po pewnym czasie wyczuwalne są również delikatne nuty warzywne oraz skórzane. Jest również bejca do drewna i palony wrzos.
Smak: owocowa słodycz miesza się z pikantnymi akcentami przypraw, do tego mamy tutaj rodzynki, orzechy, wrzos, pomarańcze, karmel, miód oraz trochę ziemi, mineralności i dębiny
Finisz: średnio-długi, ziemisty, wytrawny z posmakiem suszonych owoców oraz dębu
Moja ocena: 6,5/10
Finisz: średnio-długi, ziemisty, wytrawny z posmakiem suszonych owoców oraz dębu
Moja ocena: 6,5/10
Mortlach 16 yo Flora & Fauna przez wielu znawców uważana jest za najlepszą pozycję z serii Flora & Fauna (dedykowanej mniej znanym destylarniom z portfela obecnego Diageo). Chyba rzeczywiście tak jest, bo whisky na prawdę imponuje złożonością we wszystkich analizowanych aspektach. Szkoda, że nie zabutelkowano jej z większą mocą.
Cena: 750-1050 zł
Podobne whisky: Mortlach 15 yo Gordon & MacPhail | Dailuaine 16 yo Flora & Fauna | Linkwood 15 yo Gordon & MacPhail
Data ostatniej degustacji: 04.2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz