Dailuaine 16 yo Flora & Fauna |
Dailuaine 16 yo Flora & Fauna
Destylarnia: Dailuaine | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 5,5
Działająca od 1852 roku Dailuaine (czyt. daljuen) to jedna z prawie 30 destylarni należących do brytyjskiego koncernu Diageo. Jej nazwa pochodzi z języka gaelickiego i tłumaczona jest jako "zielona dolina" - co w tym przypadku doskonale obrazuje miejsce jej położenia. Zdecydowana większość produkowanej tutaj whisky trafia bezpośrednio do "blendów" (głównie Johnnie Walker). Oprócz kilku mocno limitowanych edycji, jedyną oficjalną wersją single malt jest Dailuaine 16 yo Flora & Fauna.
Działająca od 1852 roku Dailuaine (czyt. daljuen) to jedna z prawie 30 destylarni należących do brytyjskiego koncernu Diageo. Jej nazwa pochodzi z języka gaelickiego i tłumaczona jest jako "zielona dolina" - co w tym przypadku doskonale obrazuje miejsce jej położenia. Zdecydowana większość produkowanej tutaj whisky trafia bezpośrednio do "blendów" (głównie Johnnie Walker). Oprócz kilku mocno limitowanych edycji, jedyną oficjalną wersją single malt jest Dailuaine 16 yo Flora & Fauna.
Inicjatorem powstania Dailuaine był miejscowy farmer William MacKenzie. Na przestrzeni lat gorzelnię wielokrotnie przebudowywano. Obecnie na jej wyposażeniu znajduje się 6 alembików oraz 10 kadzi fermentacyjnych (8 drewnianych i 2 stalowe). Pozwala to na produkcję całkiem sporej ilości spirytusu - ok. 5,2 mln litrów rocznie. Oprócz destylacji whisky zakład zajmuje się również przetwarzaniem młóta.
Na początku lat 90. ubiegłego wieku protoplasta obecnego Diageo koncern United Distillers & Vintners wypuścił na rynek serię 26 "single maltów" pochodzących z gorzelni, które produkowały przede wszystkim na potrzeby "blendów". Ze względu na charakterystyczną szatę graficzną etykiet, nieżyjący już Michael Jackson nadał jej przydomek Flora & Fauna. Jedną z ciekawszych pozycji w kolekcji jest Dailuaine 16 yo, która zadebiutowała w 1991 roku jako pierwszy oficjalny "bottling" destylarni.
Dailuaine 16 yo (2016)
Zapach: słodki, owocowy, z aromatami suszonych moreli, daktyli, rodzynków, duszonych śliwek, dojrzałych czerwonych jabłek, skórki pomarańczowej, orzechów, karmelu, miodu oraz mlecznej czekolady, skóry, pasty do mebli, wosku i przypraw
Smak: słodki, owocowy, z odrobiną pikantności, akcentami czerwonych jabłek, śliwek, suszonych moreli, rodzynków, karmelu, orzechów, gorzkiej czekolady oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, z posmakiem gorzkiej czekolady, rodzynków, orzechów oraz przypraw
Moja ocena: 5,5/10
Dailuaine 16 yo Flora & Fauna to kilkuwymiarowa i w miarę równa whisky, posiadająca wyczuwalny wpływ beczek po sherry (raczej refill, aniżeli 1st fill). Nie jest tak złożona jak słynna Mortlach 16 yo z tej samej serii, ale z pewnością warto jej spróbować, póki dostępna jest jeszcze za w miarę rozsądne pieniądze.
Cena: 300-550 zł
Podobne whisky: Benrinnes 15 yo Flora & Fauna | Glenfarclas 17 yo | Mortlach 16 yo Flora & Fauna | Blair Athol 12 yo Flora & Fauna | Clynelish 14 yo
Data ostatniej degustacji: 02.2017
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz