Benrinnes 15 yo Flora & Fauna |
Benrinnes 15 yo Flora & Fauna
Destylarnia: Benrinnes | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 4,5
Benrinnes to jedna z kilku gorzelni działających u stóp najwyższego szczytu regionu Speyside - Ben Rinnes. Mimo tego, iż powstała mniej więcej w tym samym czasie co pobliskie Aberlour i Glenfarclas, to dla wielu miłośników whisky pozostaje niemal zupełnie anonimowa. Wszystko dlatego, iż od początku destylowała prawie wyłącznie na potrzeby "blendów". Premierowy single malt pojawił się na rynku dopiero na początku lat 90. jako Benrinnes 15 yo Flora & Fauna.
Benrinnes to jedna z kilku gorzelni działających u stóp najwyższego szczytu regionu Speyside - Ben Rinnes. Mimo tego, iż powstała mniej więcej w tym samym czasie co pobliskie Aberlour i Glenfarclas, to dla wielu miłośników whisky pozostaje niemal zupełnie anonimowa. Wszystko dlatego, iż od początku destylowała prawie wyłącznie na potrzeby "blendów". Premierowy single malt pojawił się na rynku dopiero na początku lat 90. jako Benrinnes 15 yo Flora & Fauna.
Pierwszą destylarnię Benrinnes wybudował w 1826 roku Peter MacKenzie. Jej żywot był jednak dość krótki, gdyż w 1829 roku została doszczętnie zniszczona przez powódź. Obecna gorzelnia powstała dopiero 6 lat później z inicjatywy Johna Innesa, w budynkach należących do oddalonej o kilka kilometrów farmy. Po kilku zmianach za jej sterami, w 1925 roku znalazła się w rękach Distillers Company Limited, a trzy dekady później została gruntownie przebudowana.
Aktualnie Benrinnes jest jedną z ponad 30 destylarni należących do brytyjskiego koncernu Diageo. Na jej wyposażeniu znajduje się 6 alembików (2 wash stills, 4 spirit stills) mogących produkować ok. 3,5 mln litrów spirytusu rocznie, z czego większość trafia bezpośrednio do "blendów". Ciekawostką jest fakt, iż w latach 1974-2007 praktykowano tutaj częściowo 3-krotną destylację oraz to, że gorzelnia wciąż korzysta z tradycyjnych stalowych skraplaczy typu worm tubs (podobnie jak Cragganmore czy Craigellachie).
Do tej pory najciekawszą wersją Benrinnes z jaką miałem do czynienia była słynna 26-latka od The Bottlers. Czas zatem przyjrzeć się oficjalnej wersji 15 yo Flora & Fauna, która podobnie jak opisywane już wcześniej Mortlach 16 yo oraz Dailuaine 16 yo posiada widoczny wpływ leżakowania w beczkach po sherry - przynajmniej wizualnie. Jak będzie w pozostałych aspektach? Przekonajmy się!
Zapach: owocowy, z aromatami rodzynków, suszonych moreli, miodu, toffi, kawy, kakao, gorzkiej czekolady, skóry, wosku, wrzosu, gałki muszkatołowej oraz subtelnego dymu w tle
Smak: owocowy, z nutami sherry, suszonych owoców, rodzynków, toffi, wanilii, pomarańczowej skórki, gorzkiej czekolady, imbiru oraz zwęglonego drewna
Finisz: średnio-długi, wytrawny, z posmakiem gorzkiej czekolady, rodzynków, orzechów oraz przypraw
Moja ocena: 4,5/10
Opisywany Benrinnes 15 yo to w miarę równa, kilkuwymiarowa whisky, posiadająca pewien element "sherrowości". Jej najciekawszym elementem jest zdecydowanie zapach. Brakuje mi tu co prawda tych charakterystycznych mięsno-siarkowych akcentów znanych z 16-letniego Mortlacha oraz z wersji od The Bottlers, ale w mojej ocenie i tak jest to zdecydowany top 3 obecnej serii Flora & Fauna.
Cena: 300-400 zł
Podobne whisky: Dailuaine 16 yo Flora & Fauna | Glenfarclas 15 yo | Glenfarclas 17 yo | Mortlach 16 yo Flora & Fauna | Blair Athol 12 yo Flora & Fauna | Clynelish 14 yo
Która whisky lepsza: Benrinnes 15 yo Flora & Fauna czy Dailuaine 16 yo Flora & Fauna?
OdpowiedzUsuńWedług mnie Dailuaine - jest nieco bardziej złożona.
Usuń