Destylarnia: Benrinnes | Region: Speyside | Gatunek: Single malt IB | Moc: 57,4% | Nota: 8,5
Niecałe 4 kilometry na południowy-wschód od Aberlour pracuje gorzelnia Benrinnes. Destylarnia została wybudowana w 1826 roku na południowym zboczu najwyższego szczytu w regionie Speyside - Ben Rinnes (841 m n.p.m.) i od niego zaczerpnęła swoją nazwę. Powstały z inicjatywy Petera McKenzie zakład nie działał jednak zbyt długo, gdyż w 1829 roku został zniszczony przez powódź. Budynki gorzelni odbudowano dopiero 6 lat później, kilka kilometrów dalej od miejsca katastrofy.
Niecałe 4 kilometry na południowy-wschód od Aberlour pracuje gorzelnia Benrinnes. Destylarnia została wybudowana w 1826 roku na południowym zboczu najwyższego szczytu w regionie Speyside - Ben Rinnes (841 m n.p.m.) i od niego zaczerpnęła swoją nazwę. Powstały z inicjatywy Petera McKenzie zakład nie działał jednak zbyt długo, gdyż w 1829 roku został zniszczony przez powódź. Budynki gorzelni odbudowano dopiero 6 lat później, kilka kilometrów dalej od miejsca katastrofy.
Przez pierwsze lata działalności gorzelnia funkcjonowała jako Lyne of Ruthrie Distillery. Wkrótce przywrócono jej jednak pierwotną nazwę. W ciągu następnych lat destylarnia kilkukrotnie zmieniała właścicieli. W 1864 roku doprowadzony do bankructwa zakład stał się własnością farmera Davida Edwarda, a później jego syna Alexandra, którzy postawili gorzelnię na nogi. Dzięki wykorzystaniu dostępnych w pobliżu surowców: jęczmienia, torfu oraz przede wszystkim dobrej jakości, czystej wody pochodzącej ze szczytu Ben Rinnes, udało im się stworzyć wysoko cenioną whisky.
W 1922 roku kontrolę nad destylarnią przejęła spółka John Dewars & Sons, która 3 lata później stała się częścią Distillers Company Limited - protoplasty dzisiejszego Diageo. W latach 1955-56 gorzelnia została całkowicie przebudowana. Stare budynki zastąpiono nowymi, dzięki czemu zakład stracił na swojej malowniczości. Nie zmieniono natomiast metodyki oczyszczania spirytusu, polegającej na częściowo trzykrotnej destylacji, którą stosowano do 2007 roku. Obecnie w Benrinnes pracują 3 pary alembików, a większość produkcji przeznaczona jest na potrzeby "blendów" - głównie Johnnie Walker i J&B.
Oficjalne edycje Benrinnes w postaci single malt są rzadkością. Wyjątek stanowi 15-letnia wersja Flora & Fauna. Trochę lepiej jest w przypadku wypustów nieoficjalnych. Benrinnes dostępny jest na przykład pod postacią single malta Stronachie - butelkowanego przez niezależnego dystrybutora - A.D. Rattray. Opisywana wersja Benrinnes pochodzi również z niezależnej firmy - szkockiego The Bottlers. Whisky została wydestylowana w listopadzie 1982 roku i spędziła 26 lat w beczce po sherry typu refill Butt nr 3229. Trunek zabutelkowano w maju 2009 roku z mocą 57,4%,
W 1922 roku kontrolę nad destylarnią przejęła spółka John Dewars & Sons, która 3 lata później stała się częścią Distillers Company Limited - protoplasty dzisiejszego Diageo. W latach 1955-56 gorzelnia została całkowicie przebudowana. Stare budynki zastąpiono nowymi, dzięki czemu zakład stracił na swojej malowniczości. Nie zmieniono natomiast metodyki oczyszczania spirytusu, polegającej na częściowo trzykrotnej destylacji, którą stosowano do 2007 roku. Obecnie w Benrinnes pracują 3 pary alembików, a większość produkcji przeznaczona jest na potrzeby "blendów" - głównie Johnnie Walker i J&B.
Oficjalne edycje Benrinnes w postaci single malt są rzadkością. Wyjątek stanowi 15-letnia wersja Flora & Fauna. Trochę lepiej jest w przypadku wypustów nieoficjalnych. Benrinnes dostępny jest na przykład pod postacią single malta Stronachie - butelkowanego przez niezależnego dystrybutora - A.D. Rattray. Opisywana wersja Benrinnes pochodzi również z niezależnej firmy - szkockiego The Bottlers. Whisky została wydestylowana w listopadzie 1982 roku i spędziła 26 lat w beczce po sherry typu refill Butt nr 3229. Trunek zabutelkowano w maju 2009 roku z mocą 57,4%,
Zapach: złożony, owocowy, z nutami siarki, rozpuszczalnika, sherry, prochu strzelniczego, skóry, rodzynkow, tytoniu, ciemnej czekolady, octu jabłkowego, lekkiego dymu oraz przypraw
Smak: wytrawny, na początku lekko pikantny i kwaśny, z nutami siarki oraz przypraw, później słodki, owocowy z odrobiną sherry, czekolady i subtelnego dymu w tle
Finisz: długi, słodki i owocowy z posmakiem przypraw (pieprzu) oraz drewna
Moja ocena: 8,5/10
Fantastyczna whisky - jedna z najlepszych jakie piłem. Zaskakująca w smaku oraz zapachu. Równa we wszystkich analizowanych aspektach. Produkowana w starym stylu. Na prawdę warta polecenia! Nie pozostaje mi nic innego jak tylko pogratulować firmie The Bottlers znakomitej selekcji beczki.
Cena: 800-1200 zł
Data ostatniej degustacji: 07.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz