2016/10/20

Invergordon 10 yo


Invergordon 10 yo
Invergordon 10 yo 

Destylarnia: Invergordon | Region: Highlands | Gatunek: Single grain OB | Moc: 40% | Nota: 3

Niecałe 5 kilometrów na wschód od Dalmore, nad brzegiem zatoki Cromaty Firth pracuje jedyna w regionie Highlands destylarnia whisky zbożowej - Invergordon. Gorzelnia powstała w latach 1959 - 1961 z inicjatywy lokalnego właściciela ziemskiego Williama Gordona jako koło ratunkowe dla miejscowej gospodarki. Przez pewien czas butelkowano tu nawet whisky w wersji single grain, obecnie jednak całość produkcji przeznaczana jest na potrzeby "blendów".

Od 1993 roku Invergordon należy do spółki Whyte & Mackay, która w swoim portfolio posiada również marki Dalmore, Jura oraz Fettercairn. Aktualnie na wyposażeniu zakładu znajdują się 4 kolumny destylacyjne mogące wyprodukować prawie 40 milionów litrów spirytusu rocznie! Ciekawostką jest fakt, że w latach 1965 - 1976 na terenie gorzelni działała destylarnia Ben Wyvis produkująca whisky jęczmienną do "blendów". Jej edycje single malt to dzisiaj prawdziwe białe kruki.

Wróćmy jednak do Invergordon. W latach 90. na rynku pojawiła się oficjalna wersja destylowanej tutaj whisky - Invergordon 10 yo komponowana z  destylatów starzonych w beczkach po bourbonie. Po kilku latach jednak zniknęła.

Zapach: słodki, cukierkowy, z aromatami wanilii, miodu oraz toffi

Smak: słodki, cukierkowy, lekko pikantny, z nutami wanilii oraz białego pieprzu

Finisz: krótki, słodki z posmakiem wanilii oraz pieprzu

Moja ocena: 3/10 

Invergordon 10 yo to łatwa w piciu, słodka whisky, pozbawiona niestety złożoności. Wydaje mi się jednak, że ze względu na swój profil smakowo-zapachowy mogłaby być ciekawą propozycją dla osób początkujących lub zupełnie nie przekonanych do "szkockiej".

Cena: 250-300 zł

Podobne whisky: Cameron Brig

Data ostatniej degustacji 05.2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz