Starka 30 yo Banquet |
Destylarnia: Polmos Szczecin | Gatunek: Wódka żytnia | Region: Polska | Moc: 50% | Nota: 4
Na fali wciąż rosnącej popularności postanowiłem w końcu opisać tutaj alkohol, który co prawda nie jest whisky - ale często bywa "polską whisky" określany - a mianowicie Starkę. Według krążących legend jej historia sięga nawet XVI wieku i związana jest z ówczesnym zwyczajem szlacheckim polegającym na zakopywaniu w ziemi beczki napełnionej spirytusem. Czynności tej dokonywano w momencie narodzin potomka, natomiast wydobycie i "degustacja" trunku odbywały się dopiero podczas jego wesela.
Warto przy okazji zaznaczyć, że Starka znana była nie tylko w Polsce, ale również w Rosji i na Litwie. Wróćmy jednak do naszego kraju! W okresie powojennym z produkcji tego trunku słynął Szczecin, a konkretnie tamtejszy Polmos, który co prawda w 2009 roku zbankrutował, ale już po 3 latach trafił w ręce obecnego właściciela starającego się sukcesywnie kontynuować gorzelnicze tradycje.
Historia produkcji Starki w tym miejscu sięga roku 1946, kiedy to w budynkach po XIX-wiecznym browarze (Stettiner Victoria Brauerei) otwarto Szczecińską Wytwórnię Wódek, a 20 metrów pod ziemią, w jej ogromnych piwnicach o powierzchni ponad 3000 m2 zaczęto gromadzić zapasy żytniej surówki. Cały proces dojrzewania miał odbywać się w dębowych beczkach po winie o pojemności 150 - 12000 litrów. Pierwsze określone wiekiem (5-letnie) trunki pojawiły się na rynku już w latach 50. XX wieku.
Na pierwszą Starkę 30 yo przyszło nam czekać do połowy lat 90. W jej zestawieniu wykorzystano minimum 5 różnych roczników nie młodszych niż 30 lat, zabutelkowanych z mocą 50%. Najprawdopodobniej w składzie trunku, oprócz czystego spirytusu zbożowego znajduje się również wzmacniane wino (madera?) oraz naturalne ekstrakty z drzew, bądź owoców - rodzynków, suszonych śliwek lub jabłek. Dokładna receptura objęta jest tajemnicą.
Zapach: złożony, słodko-gorzki z wyczuwalnymi nutami zmurszałego drewna, starej, wilgotnej i zagrzybiałej piwnicy, starych, zakurzonych książek, pasty do mebli, sosu sojowego, suszonych owoców (rodzynków, moreli) oraz warzyw (selera, pietruszki, rzepy, rabarbaru)
Smak: alkoholowy, ziemisty, z akcentami starego, zmurszałego drewna, pleśni, warzywnego bulionu, Maggi, pasty do mebli oraz kompotu z suszu
Finisz: średnio-długi, alkoholowy, z posmakiem owocowej słodyczy oraz zmurszałego drewna
Moja ocena: 4/10
Starka 30 yo to niewątpliwie dość specyficzny i wyróżniający się trunek. Nie każdemu przypadnie on do gustu, ale jako kawałek polskiej historii na pewno zasługuje na szacunek. Muszę przyznać, że o wiele lepsze wrażenie zrobiła na mnie wersja 50-letnia, którą miałem okazję próbować w ciemno po kilku dość leciwych, aczkolwiek o połowę młodszych szkockich "maltach" z lat 70. (m.in. Ardbeg). Przy na prawdę mocnej konkurencji dała radę!
Cena: obecnie ok. 6500 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz