2017/08/15

Fettercairn Fior


Fettercairn Fior
Fettercairn Fior

Fettercairn Fior

Destylarnia: Fettercairn | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 42% | Nota: 4,5

Mimo tego, że pracująca niecałe 50 kilometrów na południowy zachód od Aberdeen Fettercairn została założona już w 1824 roku, to dzisiaj nie jest destylarnią która cieszy się zbyt dużą popularnością. Przez długi czas większość jej produkcji dedykowana była bowiem "blendom", a butelkowane od początku lat 70. wersje single malt pozostawały raczej w cieniu produktów konkurencji. Istotniejsze kroki w poprawie wizerunku marki podjęto dopiero w 2010 roku, kiedy to na rynku pojawił się Fettercairn Fior.

Inicjatorem powstania Fettercairn był lokalny ziemianin Sir Alexander Ramsay, który wkrótce sprzedał gorzelnię ojcu przyszłego premiera Wielkiej Brytanii - Sir Johnowi Gladstonowi. Ten z kolei dzierżawił ją różnym najemcom aż do 1923 roku. Potem destylarnia kilkukrotnie przechodziła z rąk do rąk oraz miała kilkuletnią przerwę w produkcji. Na początku lat 70. znalazła się w rękach spółki Whyte & Mackay, która w swoim portfolio posiada również zakłady (Dalmore, Jura, Tamnavulin oraz Invergordon). W 2014 roku całość udziałów w firmie nabyła filipińska grupa Emperador.

Obecnie na wyposażeniu Fettercairn znajdują się 4 alembiki mogące produkować nieco ponad 3 miliony litrów spirytusu rocznie. Symbolami gorzelni są jednorożec (obecny również w herbie klanu Ramsay'ów, z którego wywodził się założyciel destylarni) oraz Fettercairn Arch (zabytkowy łuk pełniący rolę bramy wjazdowej do miasteczka, zbudowany w 1861 roku dla upamiętnienia wizyty królowej Wiktorii i księcia Alberta).

W 2010 roku produkowana w Fettercairn whisky zyskała całkiem nowe oblicze. Dotychczasową wersję 12-letnią zastąpił Fettercairn Fior - trunek nie posiadający określenia wieku, ale zestawiany ponoć w głównej mierze z destylatów 14-, 15-letnich starzonych w beczkach po sherry, zmieszanych z 5-letnią whisky torfową (otrzymaną ze słodu zawierającego 55 ppm fenoli) leżakowaną w pierwszy raz napełnianych baryłkach po bourbonie.

Zapach: lekko dymny, słodki, owocowy, z aromatami sherry, karmelu, suszonych moreli, kandyzowanej pomarańczowej skórki i imbiru, miodu, czekolady, słodu oraz cytrusów

Smak: oleisty, słodko-pikantny, ze zdecydowanie bardziej wyczuwalnym dymem, nutami lakieru, sherry, gorzkiej czekolady, karmelu, pomarańczowej skórki, orzechów włoskich oraz dębu

Finisz: średnio-długi, lekko dymny, gorzki, z posmakiem przypraw oraz dębu

Moja ocena: 4,5/10

Fettercairn Fior to na tle wcześniej dostępnych "maltów" z tej destylarni bardzo ciekawa whisky, posiadająca wyraźny wpływ beczek po sherry zbalansowany przyjemnymi dymnymi akcentami. Niestety w mojej ocenie jest lekko nierówna. Po bardzo obiecującym zapachu, w smaku jest nieco uboższa, natomiast na finiszu zbyt gorzka. Mimo to Fior na pewno zasługuje na wyróżnienie.

Cena: ok. 200 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz