Destylarnia: Glenturret | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 3
Na obrzeżach niewielkiego miasteczka Crieff w środkowej części Highlands pracuje równie niewielka Glenturret. Produkowana w niej whisky kojarzona jest przede wszystkim z popularną marką "blenda" Famous Grouse. W zasadzie od początku obecnego stulecia w stałej ofercie gorzelni znajdowała się tylko jedna edycja single malt - wersja 10-letnia. W 2014 roku dołączyły do niej 3 edycje NAS: Glenturret Peated Edition, Sherry Edition oraz Triple Wood.
Gdyby przyjąć, że historia powstania Glenturret sięga rzeczywiście roku 1775, to byłaby ona dzisiaj najstarszą działającą destylarnią whisky słodowej w Szkocji. Wtedy to właśnie kilku nielegalnych gorzelników założyło gorzelnię Hosh. Warto jednak zaznaczyć, że jej legalizacja miała miejsce przeszło sześć dekad później, a obecną nazwę przyjęto dopiero 100 lat po jej uruchomieniu. Aktualnie zakład należy do Edrington Group i może produkować ok. 340 000 litrów spirytusu rocznie.
Glenturred Peated Edition to nieoznaczona wiekiem whisky, która uzupełniła ofertę gorzelni w 2014 roku. Kilka lat wcześniej rozpoczęto tu produkcję torfowego destylatu na potrzeby mieszanki Black Grouse, stąd pojawienie się dymnej wersji Glenturret było tak na prawdę tylko kwestią czasu. Zobaczmy zatem efekty.
Zapach: lekko dymny, ze świeżymi aromatami limonek, cytryn, kandyzowanych owoców, słodu, siana, wanilii, orzechów, smoły oraz tektury
Smak: niezbyt złożony, lekko dymny i pieprzny, ziemisty z nutami słodu, wanilii, limonek oraz karmelu
Finisz: średnio-długi, lekko pieprzny, z ziemistym posmakiem zwęglonego drewna
Moja ocena: 3/10
Glenturret Peated to podobnie jak Sherry Edition mocno nierówna whisky - o wiele bardziej złożona w zapachu aniżeli w smaku i na finiszu, gdzie momentami czuć niestety brak mocy. Miłośnicy "torfiaków" z Islay raczej jej nie polubią, ale dla osób chcących zacząć przygodę z torfem ta pozycja będzie zapewne idealna.
Cena: 200-250 zł
Podobne whisky: Fettercairn Fior | Glendronach Peated
Na obrzeżach niewielkiego miasteczka Crieff w środkowej części Highlands pracuje równie niewielka Glenturret. Produkowana w niej whisky kojarzona jest przede wszystkim z popularną marką "blenda" Famous Grouse. W zasadzie od początku obecnego stulecia w stałej ofercie gorzelni znajdowała się tylko jedna edycja single malt - wersja 10-letnia. W 2014 roku dołączyły do niej 3 edycje NAS: Glenturret Peated Edition, Sherry Edition oraz Triple Wood.
Gdyby przyjąć, że historia powstania Glenturret sięga rzeczywiście roku 1775, to byłaby ona dzisiaj najstarszą działającą destylarnią whisky słodowej w Szkocji. Wtedy to właśnie kilku nielegalnych gorzelników założyło gorzelnię Hosh. Warto jednak zaznaczyć, że jej legalizacja miała miejsce przeszło sześć dekad później, a obecną nazwę przyjęto dopiero 100 lat po jej uruchomieniu. Aktualnie zakład należy do Edrington Group i może produkować ok. 340 000 litrów spirytusu rocznie.
Glenturred Peated Edition to nieoznaczona wiekiem whisky, która uzupełniła ofertę gorzelni w 2014 roku. Kilka lat wcześniej rozpoczęto tu produkcję torfowego destylatu na potrzeby mieszanki Black Grouse, stąd pojawienie się dymnej wersji Glenturret było tak na prawdę tylko kwestią czasu. Zobaczmy zatem efekty.
Zapach: lekko dymny, ze świeżymi aromatami limonek, cytryn, kandyzowanych owoców, słodu, siana, wanilii, orzechów, smoły oraz tektury
Smak: niezbyt złożony, lekko dymny i pieprzny, ziemisty z nutami słodu, wanilii, limonek oraz karmelu
Finisz: średnio-długi, lekko pieprzny, z ziemistym posmakiem zwęglonego drewna
Moja ocena: 3/10
Glenturret Peated to podobnie jak Sherry Edition mocno nierówna whisky - o wiele bardziej złożona w zapachu aniżeli w smaku i na finiszu, gdzie momentami czuć niestety brak mocy. Miłośnicy "torfiaków" z Islay raczej jej nie polubią, ale dla osób chcących zacząć przygodę z torfem ta pozycja będzie zapewne idealna.
Cena: 200-250 zł
Podobne whisky: Fettercairn Fior | Glendronach Peated
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz