2017/12/13

Craigellachie 17 yo


Craigellachie 17 yo
Craigellachie 17 yo

Craigellachie 17 yo

Destylarnia: Craigellachie | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 5

Craigellachie to jedna z ponad 18 gorzelni wybudowanych na terenie Speyside w ostatniej dekadzie XIX wieku. Przez bardzo długi czas produkowana w niej whisky trafiała przede wszystkim do "blendów" (najpierw White Horse, a później Dewar's). Pierwszy oficjalny single malt ujrzał światło dzienne dopiero na początku obecnego millenium, a pierwsze portfolio whisky zaprezentowano we wrześniu 2014 roku. Oprócz opisywanej już wersji 13-letniej, znalazła się w nim również Craigellachie 17 yo.

Destylarnia Craigellachie powstała w 1891 roku z inicjatywy Alexandra Edwarda (syna właściciela Benrinnes) oraz Petera Mackiego (właściciela Lagavulin). Po 36 latach zakład trafił w ręce Distillers Company Limited, a w roku 1998 wraz z gorzelniami Aberfeldy, Aultmore, Macduff oraz Brackla w ręce spółki John Dewar & Sons, która jest obecnie częścią międzynarodowego koncernu Bacardi. Po przeprowadzonej w latach 60. rozbudowie gorzelnia może produkować ok. 4,1 mln litrów spirytusu rocznie.

Tym co wyróżnia Craigellachie na tle innych destylarni jest tradycyjny proces chłodzenia oparów alkoholu. Wciąż prowadzi się go bowiem w tzw. worm tubs (stalowych wężownicach umieszczonych na zewnątrz budynku w prostokątnych, żeliwnych kadziach z zimną wodą) pozwalających na otrzymanie "cięższego", bardziej "mięsistego" spirytusu. Podobną technologię stosują do dzisiaj gorzelnie: Cragganmore, Edradour, Glenkinchie, Old Pulteney oraz Royal Lochnagar.

Craigellachie 17 yo pojawiła się na rynku w drugiej połowie 2014 roku, jako odpowiedź koncernu Bacardi na rosnącą popularność kategorii single maltWhisky komponowana jest z destylatów starzonych wyłącznie w beczkach z amerykańskiego dębu, butelkowanych z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.

Zapach: słodki, świeży, kremowo-owocowy z aromatami gruszek, kiwi, ananasów, cytrusów, miodu, słodu, wanilii, pistacji, wosku, dębu oraz przypraw

Smak: świeży, lekko cierpki, z nutami cytrusów, gruszek, miodu, wanilii, wosku, białego pieprzu, dębu oraz zwęglonego drewna w tle

Finisz: średnio-długi, świeży, lekko cierpki z posmakiem cytrusów, imbiru, wosku oraz dębu

Moja ocena: 5/10

Craigellachie 17 yo to w porównaniu do młodszej 13-latki whisky o zbliżonym profilu smakowo-zapachowym, aczkolwiek bardziej złożonym, lepiej zbalansowanym i zdecydowanie bardziej zrównoważonym.

Cena: 400-450 zł

Podobne whisky: Clynelish 14 yo 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz