Scapa 16 yo |
Scapa to druga destylarnia na Orkadach, oddalona o niecałe 2 kilometry od zdecydowanie bardziej utytułowanej Highland Park. Nazwa gorzelni pochodzi od nazwy cieśniny Scapa Flow nad którą została wybudowana w 1885 roku. W produktach tej niewielkiej, obsługiwanej przez 3 osoby gorzelni, nie doszukamy się jednak ani torfu, ani dymu, mimo tego, że do produkcji whisky wykorzystywana jest woda przepływająca przez okoliczne torfowiska.
Scapa łączy w sobie bowiem, charakterystyczne dla Speyside aromaty miodu, wanilii oraz świeżych owoców z delikatnymi morskimi akcentami typowymi dla destylatów z wysp. Podstawową i jak na razie jedyną whisky w ofercie zakładu jest Scapa 16 yo, która w 2008 roku zastąpiła wersję 14-letnią. W jej składzie znalazły się minimum 16-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie.
Zapach: dosyć bogaty z aromatami jabłek, toffi, miodu, wanilii, skórki pomarańczy oraz słodu i słonej morskiej bryzy
Smak: wytrawny z nutami imbiru, wrzosu, skoszonej trawy oraz soli morskiej
Finisz: średnio długi, rozgrzewający z nutami dębu oraz soli
Moja ocena: 4,5/10
Mimo tego, że Scapa 16 yo oferuje dosyć rozbudowaną paletę smaków i aromatów, to czegoś mi w niej brakuje. Lekkiego zadymienia, sherry...? Czegoś co dodałoby jej większego charakteru. Na pewno Scapa wyróżnia się jakoś na tle pozostałych gorzelni. Piłem wszystkie oficjalne bottlingi i pierwsze wrażenie zapachowe było zawsze takie same: sok jabłkowy! Dlatego szczerze polecam spróbowanie tego trunku, ale raczej w charakterze ciekawostki, aniżeli kupna całej butelki.
Cena: 250-300 zł
Podobne whisky: Scapa 14 yo | Oban 14 yo
Data ostatniej degustacji: 09.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz