Miltonduff 10 yo G&M |
Destylarnia: Miltonduff | Region: Speyside | Gatunek: Single malt IB | Moc: 40% | Nota: 3
Whisky pochodzi z założonej w 1824 roku gorzelni Miltonduff, oddalonej o niecałe 6 kilometrów na południowy-wschód od Elgin. Praktycznie całość produkowanego w zakładzie destylatu przeznaczana jest obecnie na potrzeby "blendów", w tym jednego z najpopularniejszych na świecie - Ballantine's (w składzie którego znajdują się jeszcze destylaty jęczmienne z Glenburgie, Glentauchers oraz Scapa). W związku z tym oficjalne wersje Miltonduff single malt są raczej rzadkością.
Whisky pochodzi z założonej w 1824 roku gorzelni Miltonduff, oddalonej o niecałe 6 kilometrów na południowy-wschód od Elgin. Praktycznie całość produkowanego w zakładzie destylatu przeznaczana jest obecnie na potrzeby "blendów", w tym jednego z najpopularniejszych na świecie - Ballantine's (w składzie którego znajdują się jeszcze destylaty jęczmienne z Glenburgie, Glentauchers oraz Scapa). W związku z tym oficjalne wersje Miltonduff single malt są raczej rzadkością.
Destylarnia oficjalnie powstała rok po wprowadzeniu Excise Act, jako następczyni działającej wcześniej nielegalnie Milton Distillery (podobnie jak wcześniej Strathisla). Nazwę Miltonduff przyjęto w momencie, gdy ziemię wokół gorzelni, zakupiła rodzina Duff. Podobnie jak w większości destylarni, również w Miltonduff dochodziło do kilkukrotnych zmian właścicieli.
W 1936 roku zakład nabył znany kanadyjski gorzelnik Hiram Walker (producent whisky Canadian Club), który po przejęciu firmy George Ballantine & Son potrzebował odpowiedniej ilości whisky jęczmiennej do produkcji "blenda" Ballantine's. Walker zrekonstruował gorzelnię oraz przekształcił ją w laboratorium badawcze i poligon doświadczalny dla nowo wprowadzanych technologii (m.in. Lomond still).
W 1936 roku zakład nabył znany kanadyjski gorzelnik Hiram Walker (producent whisky Canadian Club), który po przejęciu firmy George Ballantine & Son potrzebował odpowiedniej ilości whisky jęczmiennej do produkcji "blenda" Ballantine's. Walker zrekonstruował gorzelnię oraz przekształcił ją w laboratorium badawcze i poligon doświadczalny dla nowo wprowadzanych technologii (m.in. Lomond still).
Od 2005 roku gorzelnia należy do Chivas Brothers (spółki zależnej Pernod Ricard) i wyposażona jest w 3 pary alembików. Woda do produkcji czerpana jest z przepływającego obok zakładu potoku Black Burn.
Miltonduff 10 yo składa się z destylatów dojrzewających w beczkach po bourbonie oraz po sherry i butelkowany jest przez niezależną firmę brokerską Gordon & MacPhail.
Zapach: lekko pikantny, z aromatami cytrusów, siana, wanilii oraz karmelu
Smak: słodowy, lekko pikantny z nutami cytrusów
Smak: słodowy, lekko pikantny z nutami cytrusów
Finisz: średnio-krótki, owocowy, lekko pikantny
Moja ocena: 3/10
W Miltonduff 10 yo ciężko mi było znaleźć aromaty typowe dla beczek po sherry. Świadczy to za pewne o tym, że większość z nich stanowiły tzw. refill casks lub ich procentowy udział był relatywnie niewielki.
Cena: 150-200 zł
Podobne whisky: Speyburn 10 yo
Data ostatniej degustacji: 07.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz