Cameronbridge 25 yo 1990 Old Particular Douglas Laing |
Destylarnia: Cameronbridge | Region: Lowlands | Gatunek: Single grain IB | Moc: 60,6% | Nota: 4
Whisky zbożowa to według niektórych przemysłowy produkt pozbawiony jakiegokolwiek charakteru, będący jedynie tanim wypełniaczem "blendów". Można się z tą opinią zgadzać, bądź nie, natomiast z uwagi na obecność w każdej popularnej "mieszance", na pewno wart jest chociaż odrobiny uwagi. Po opisie 23-letniej single grain ze Strathclyde, dzisiaj pod lupę weźmiemy produkt z najstarszej destylarni whisky zbożowej w Szkocji - 25-letnią Cameronbridge.
Gorzelnia została założona w 1824 roku przez Johna Haiga i była pierwszą w Szkocji, która zaczęła wykorzystywać aparaty kolumnowe do destylacji ciągłej. Budynki zakładu znajdują się nad rzeką Leven, w pobliżu miejscowości Windygates na terenie Lowlands. W 1877 roku doszło do fuzji firmy John Haig & Co z sześcioma innymi producentami whisky. Jej wynikiem było powstanie Distillers Company Limited - prekursora dzisiejszego koncernu Diageo, w rękach którego destylarnia znajduje się do dzisiaj.
Cameronbridge to obecnie jedna z największych gorzelni w Europie. Jej zdolności produkcyjne wynoszą 120 mln litrów spirytusu rocznie, prawie 10 razy więcej niż lider segmentu single malt - Glenfiddich. Zakład wyposażony jest w 3 kolumny do destylacji whisky oraz 9 do produkcji spirytusu na potrzeby ginu lub wódki. Cameronbridge jest podstawowym składnikiem "blendów": Johnnie Walker, Bell's oraz White Horse, butelkuje również własną whisky single grain pod nazwą Cameron Brig.
Opisywana wersja whisky została zabutelkowana w czerwcu 2015 roku, przez niezależną firmę Douglas Laing i pochodzi z serii Old Particular. Destylaty wchodzące w skład trunku spędziły 25 lat w beczce typu refill Butt nr 10806.
Gorzelnia została założona w 1824 roku przez Johna Haiga i była pierwszą w Szkocji, która zaczęła wykorzystywać aparaty kolumnowe do destylacji ciągłej. Budynki zakładu znajdują się nad rzeką Leven, w pobliżu miejscowości Windygates na terenie Lowlands. W 1877 roku doszło do fuzji firmy John Haig & Co z sześcioma innymi producentami whisky. Jej wynikiem było powstanie Distillers Company Limited - prekursora dzisiejszego koncernu Diageo, w rękach którego destylarnia znajduje się do dzisiaj.
Cameronbridge to obecnie jedna z największych gorzelni w Europie. Jej zdolności produkcyjne wynoszą 120 mln litrów spirytusu rocznie, prawie 10 razy więcej niż lider segmentu single malt - Glenfiddich. Zakład wyposażony jest w 3 kolumny do destylacji whisky oraz 9 do produkcji spirytusu na potrzeby ginu lub wódki. Cameronbridge jest podstawowym składnikiem "blendów": Johnnie Walker, Bell's oraz White Horse, butelkuje również własną whisky single grain pod nazwą Cameron Brig.
Opisywana wersja whisky została zabutelkowana w czerwcu 2015 roku, przez niezależną firmę Douglas Laing i pochodzi z serii Old Particular. Destylaty wchodzące w skład trunku spędziły 25 lat w beczce typu refill Butt nr 10806.
Zapach: słodki, kremowy z aromatami wanilii, toffi oraz miodu
Smak: lekko pikantny i alkoholowy, z nutami lakieru, wanilii, miodu oraz imbiru
Finisz: średni, rozgrzewający, lekko pikantny z posmakiem delikatnej słodyczy
Moja ocena: 4/10
Cameronbridge 25 yo 1990 Old Particular to jak przystało na typową szkocką single grain, whisky o bardzo łagodnym zapachu i alkoholowym smaku. Przy degustacji może przydać się odrobina wody. Warto zauważyć, że po 25 latach w beczce destylat zbożowy posiada moc 60,6%, czyli zaledwie kilka procent mniej niż typowy jęczmienny new make, przelewany do beczek na potrzeby przyszłej single malt.
Cena: 500-550 zł
Podobne whisky: Strathclyde 23 yo 1990 Dimensions Duncan Taylor
Data ostatniej degustacji: 10.2015
Podobne whisky: Strathclyde 23 yo 1990 Dimensions Duncan Taylor
Data ostatniej degustacji: 10.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz