Edradour 10 yo |
Edradour 10 yo
Edradour 10 yo to podstawowa wersja whisky otrzymywana w jednej z najmniejszych destylarni w Szkocji - Edradour, pracującej niedaleko miasteczka Pitlochry w środkowej części Highlands. Produkcja od momentu założenia zakładu w 1825 roku odbywa się w jednym pomieszczeniu. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie przez 3 osoby. Taki stan rzeczy pozwala na produkcję do 18 beczek whisky tygodniowo, mniej więcej tyle, ile niejedna większa gorzelnia w ciągu jednego dnia.
Od 2002 roku Edradour znajduje się w rękach Andrew Symingtona, który odkupił ją od koncernu Pernod Ricard. Mimo upływu lat, gorzelnia swoim wyglądem nadal przypomina XIX-wieczną farmę, dzięki czemu wzbudza dość nostalgiczne wspomnienia. Jeżeli ktoś chciałby cofnąć się na chwilę w czasie, powinien ją koniecznie odwiedzić. Skromne moce produkcyjne zakładu nie przekładają się na wąskie portfolio. Wręcz przeciwnie, asortyment Edradour jest bardzo szeroki. W większości jednak składa się on z limitowanych edycji.
Najbardziej popularną wersją tutejszej whisky jest Edradour 10 yo zestawiana z destylatów starzonych przez minimum 10 lat w beczkach po bourbonie oraz po sherry.
Zapach: owocowy, z aromatami słodu, miodu, toffi, wanilii, suszonych moreli oraz mandarynek
Smak: słodowo-kwiatowy, kremowy z posmakiem miodu, toffi oraz ciastek
Finisz: słodki, miodowo-kremowy, ale krótki
Moja ocena: 3/10
Edradour 10 yo to raczej whisky z kategorii "dla początkujących", charakteryzująca się delikatnym aromatem, łagodnym smakiem i bardzo krótkim finiszem. Edradour posiada w swoim portfolio wiele ciekawszych i bardziej złożonych whisky, dlatego aby się nie zniechęcić, warto sięgnąć na przykład po Edradour 12 yo Caledonia.
Cena: 150-200 zł
Podobne whisky: Glenturret 10 yo | Royal Lochnagar 12 yo
Data ostatniej degustacji: 08.2015