2015/10/02

Royal Lochnagar 12 yo


whisky Royal Lochnagar 12 yo
Royal Lochnagar 12 yo

Royal Lochnagar 12 yo

Destylarnia: Royal Lochnagar | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 3,5

Royal Lochanagar to jedna z najmniejszych gorzelni w Szkocji. Położona jest niedaleko letniej rezydencji Królowej Anglii - 19-wiecznego pałacu Balmoral, we wschodniej części Highlands. Powstanie zakładu związane jest częściowo z osobą Johna Robertsona, który prowadził nielegalną działalność gorzelniczą nad pobliską rzeką Dee. Obecnie destylarnia znajduje się w rękach koncernu Diageo, a podstawową whisky w jej ofercie jest Royal Lochnagar 12 yo.
 
Robertson zalegalizował swoją działalność dopiero po wprowadzeniu Excise Act w 1823 roku. Nie miał on jednak szczęścia, gdyż wkrótce jego interes został podpalony. Był to wyraz zemsty wciąż działających w "szarej strefie" konkurentów. Mimo tak fatalnego doświadczenia, Robertson postanowił wybudować nową gorzelnię. Ochrzcił ją mianem Lochnagar, od nazwy pobliskiego wzgórza. Niestety ten obiekt również spłonął. Tym razem w niewyjaśnionych okolicznościach, a Robertson na dobre wycofał się z branży.

Obecna destylarnia powstała w 1845 roku na sąsiednim brzegu rzeki Dee z inicjatywy Johna Begga. Nazwano ją New Lochnagar. 3 lata po uruchomieniu produkcji, na specjalne zaproszenie Begga, gorzelnię odwiedziła Królowa Wiktoria i Książe Albert. Obserwacja procesu produkcyjnego oraz degustacja whisky wywarła na królewskiej parze tak duże wrażenie, iż zakład otrzymał wkrótce gwarancję królewską (tzw. Royal Warrant of Appointment) oraz prawo do umieszczenia w swojej nazwie słowa 'royal'.

W tym momencie whisky Royal Lochnagar automatycznie zyskała na popularności. Większy popyt spowodował konieczność rozbudowy gorzelni, a nawet nabycie magazynów w odległym o prawie 80 kilometrów Aberdeen. Destylarnia znajdowała się w rękach potomków Begga aż do 1916 roku, kiedy to została przejęta przez John Dewar & Sons Ltd. Po fuzji spółki z firmą Distillers Company Limited, gorzelnia stała się własnością koncernu Diageo.

Royal Lochnagar wyposażona jest w 2 niewielkie alembiki (o pojemności 5 000 i 6 000 litrów), a jej moce produkcyjne nie przekraczają 500 000 litrów spirytusu rocznie. Specyficznym urządzeniem w destylarni jest kadź zacierna, która w odróżnieniu od typowych mash tuns, pracuje bez przykrycia. Dzięki temu pomieszczenie zacierne często zamienia się w łaźnię parową. Otrzymany destylat chłodzony jest w tradycyjnych, żeliwnych worm tubs.

Podstawową edycją single malt z tej gorzelni jest Royal Lochnagar 12 yo, zestawiana z destylatów dojrzewających w beczkach po bourbonie oraz po sherry.

Royal Lochnagar 12 yo (2015)

Zapach: słodki, łagodny, owocowy z aromatami jabłek, słodu, wanilii, siana, wosku oraz karmelu

Smak: na początku lekko kwaśny, później słodki i bardziej wygładzony, z nutami słodu, orzechów, karmelu oraz przypraw

Finisz: raczej krótki, słodki z nutami owoców

Moja ocena: 3,5/10

Mimo swojego królewskiego rodowodu, Royal Lochnagar 12 yo to niezbyt złożona i spektakularna whisky. Jest to łagodny i lekki trunek, który z pewnością zadowoli początkujących miłośników 
single malt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz