2015/06/09

Cragganmore 12 yo


Cragganmore 12 yo single malt whisky
Cragganmore 12 yo 

Cragganmore 12 yo

Destylarnia: Cragganmore | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 3,5

Cragganmore to jedna z wielu destylarni pracujących w regionie Speyside. Założył ją w 1869 roku John Smith (ówczesny menedżer Glenlivet oraz dzierżawca Glenfarclas). Na lokalizację zakładu wybrał działkę znajdującą się w pobliżu nowo wybudowanej Strathspey Railway, nieopodal stacji kolejowej Ballindalloch, kilkaset metrów od brzegu rzeki Spey. Podstawową odsłoną tutejszej whisky jest Cragganmore 12 yo, będąca jedną z sześciu tzw. Classic Malts.

Uważa się, że Cragganmore była jedną z pierwszych szkockich gorzelni, które skorzystały na rozbudowie sieci kolejowej Zjednoczonego Królestwa. Otwarcie linii Strathspey miało bowiem istotne znaczenie w rozwoju trudno dostępnych zakładów. Umożliwiła ona przede wszystkim relatywnie szybki, łatwy i tani transport surowców do produkcji (jęczmienia oraz węgla), jak również beczek z whisky do klientów.

Taka a nie inna lokalizacja Cragganmore nie była więc przypadkowa. Tym bardziej, że w pobliżu znajdowało się również źródło krystalicznie czystej wody pochodzącej ze wzgórza Craggan Mor. Z tegoż wzniesienia pozyskano również łupki potrzebne do budowy destylarni. Nie trudno się zatem domyślić, skąd pochodzi jej nazwa, tłumaczona z języka gaelickiego jako "duża skała".

John Smith znany był ze swojego zamiłowania do kolei, jednak ze względu na dość dużą wagę (142 kg) miał ponoć problem ze zmieszczeniem się w drzwiach wagonu i musiał podróżować na platformie dla strażników. Aby lepiej wykorzystać logistyczny potencjał linii Strahspey, zlecił budowę bocznicy łączącej stację Ballindalloch z destylarnią. Obecnie Cragganmore szczyci się tym, iż to właśnie stąd wytoczył się pierwszy wyładowany szkocką whisky pociąg.

W 1886 roku pieczę nad zakładem objął syn Johna - Gordon. 15 lat później gorzelnia została przebudowana przez architekta Charlesa Doiga, a 2 dekady później sprzedana. W latach 60. stała się własnością Distillers Company Limited, a następnie United Distillers. Obecnie zakład należy do koncernu Diageo, a większość produkowanych tu destylatów wykorzystywana jest jako składnik "blendów" White Horse i Old Parr.

Pierwsze oficjalne "malty" z Cragganmore pojawiły się na rynku dopiero w latach 80. W roku 1988 Cragganmore 12 yo została włączona do kolekcji sześciu Classic Malts of Scotland jako reprezentantka regionu Speyside. Dzisiejsza wersja tej whisky zestawiana jest z minimum 12-letnich destylatów starzonych w beczkach po bourbonie oraz po sherry.

Zapach: słodki, kremowy, kwiatowo-owocowy z aromatami słodu, siana, wanilii, miodu, toffi, cytrynowych landrynek, brzoskwiń, ananasów oraz jabłek

Smak: na początku lekko pikantny, później nieco bardziej owocowy, z nutami jabłek, cytrusów, orzechów nerkowca oraz prażonego słodu w tle

Finisz: niezbyt długi, owocowy z posmakiem słodu

Moja ocena: 3,5/10

Cragganmore 12 yo to dość nierówna whisky, w zapachu sprawia wrażenie typowego przedstawiciela regionu Speyside, z dominującymi akcentami pochodzącymi z beczek po bourbonie. W smaku natomiast oferuje lekkie zaskoczenie, nie ma już tej cukierkowej łagodności, jest lekki pazur. Finisz to kolejna niespodzianka, tym razem 'in minus' - krótko i ubogo. Wniosek nasuwa się jeden, szkoda, że mamy tu do czynienia tylko ze standardową mocą 40%. W przypadku wersji Distillers Edition jest niestety podobnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz