2015/12/06

Balvenie 12 yo DoubleWood


Balvenie 12 yo DoubleWood
Balvenie 12 yo DoubleWood

Balvenie 12 yo DoubleWood

Destylarnia: Balvenie | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 4

Mimo tego, iż gorzelnia Balvenie należy do jednej z największych na świecie firm destylujących whisky, to wciąż stara się być wierna tradycyjnym metodom produkcji. W zakładzie nadal wykorzystuje się własnoręcznie uprawiany i słodowany jęczmień oraz samodzielnie wykonane beczki. Balvenie jest również jedną z dwóch destylarni, która przypisuje sobie palmę pierwszeństwa w finiszowaniu whisky. Jej flagowym produktem  jest Balvenie 12 yo DoubleWood.

Powstanie Balvenie jest ściśle związane z historią pracującej po sąsiedzku Glenfiddich. W 1892 roku, na fali rosnącego zapotrzebowania na "wodę życia", założyciel Glenfiddich William Grant zdecydował się wybudować nową gorzelnię. Według jego koncepcji whisky z Balvenie miała być produkowana z tych samych surowców co Glenfiddich, jednak w smaku miała być zdecydowanie inna. Do osiągnięcia tego celu potrzebna była instalacja większych alembików, o zupełnie innym kształcie i wyższej szyi oraz wykorzystanie większej ilości beczek po sherry w procesie maturacji.

Destylaty wchodzące w skład Balvenie 12 yo DoubleWood leżakują około 12 lat w beczkach po bourbonie, po czym przelewane są do beczek po sherry, w których dojrzewają przez następnych kilka miesięcy.

Balvenie 12 yo DoubleWood (2015)

Zapach: słodki, owocowy z aromatami miodu, cytrusów, skórki od pomarańczy, jabłek, suszonych moreli, karmelu, słodu, suchych liści oraz wanilii i przypraw

Smak: lekko pikantny, z nutami miodu, toffi,  pomarańczowej skórki, dębiny oraz przypraw

Finisz: średnio-krótki, lekko pieprzny z posmakiem dębu 

Moja ocena: 4/10 81/100

Balvenie 12 yo DoubleWood to jak na typowego przedstawiciela regionu Speyside bardzo przyjazna i łatwa w piciu whisky, która dzięki finiszowaniu w beczkach po sherry zyskała na złożoności. Ma to odzwierciedlenie głównie w zapachu. W pozostałych aspektach nie wyczułem już takiej różnorodności. Obiecujący początek sprawia jednak, że trunek zasługuje na wyróżnienie. Warto w tym miejscu dodać, iż parę dekad wstecz "malty" z Balvenie charakteryzował nieco inny profil smakowy - potwierdza to m.in. podstawowa wersja 10 yo Founder's Reserve z lat 80.

Cena: 150-200 zł


Data ostatniej degustacji: 08.2015

3 komentarze:

  1. Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią. Balvenie 12 to jeden z moich ulubionych maltów. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w Balvenie 12 bardzo lubię wspomniane przez Pana nuty pomarańczy oraz samą "tradycyjność" destylarni. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń