Knockando 12 yo 1996 |
Knockando 12 yo
Knockando to jedna z kilku destylarni położonych na brzegu 172-kilometrowej rzeki Spey. Została założona w 1898 roku przez farmera Johna Thompsona, w pobliżu wioski Knockando, w środkowej części Speyside. Znaczna większość destylowanej tutaj whisky trafia obecnie bezpośrednio do butelek "blenda" J&B. Na potrzeby single malt przeznaczone jest jedynie 8% produkcji. Jej najpopularniejszą odsłoną jest rocznikowa Knockando 12 yo.
John Thompson nie cieszył się zbyt długo z prowadzonego biznesu, ponieważ w roku 1900 zbankrutował i zmuszony był zamknąć interes. Przyczyną takiego stanu rzeczy był kryzys na rynku whisky wywołany przez Pattison Brothers. 4 lata później Knockando nabyła londyńska firma W & A Gilbey zajmująca się produkcją ginu (koszt transakcji wyniósł 3 500 £). Na początku lat 60. spółka połączyła się z United Wine Traders (Justerini & Brooks).
Pod auspicjami nowych właścicieli gorzelnię zmodernizowano zwiększając liczbę alembików z 2 do 4 oraz zamknięto słodownię. Obecnie Knockando jest jedną z 28 gorzelni słodowych należących do brytyjskiego koncernu Diageo. Jej nazwa pochodzi od gaelickiego "Cnoc an dhu" i oznacza "małe czarne wzgórze". W relatywnie bliskim sąsiedztwie destylarni pracują jeszcze dwie inne gorzelnie: Tamdhu oraz Cardhu.
Wszystkie oficjalne wersje Knockando butelkowane są z destylatów wyprodukowanych w jednym, konkretnym roku określonym na etykiecie. Knockando 12 yo 1996 zestawiana jest z minimum 12-letnich destylatów otrzymanych w 1996 roku, starzonych w beczkach po bourbonie oraz po sherry i zabutelkowanych z mocą 43%.
Pod auspicjami nowych właścicieli gorzelnię zmodernizowano zwiększając liczbę alembików z 2 do 4 oraz zamknięto słodownię. Obecnie Knockando jest jedną z 28 gorzelni słodowych należących do brytyjskiego koncernu Diageo. Jej nazwa pochodzi od gaelickiego "Cnoc an dhu" i oznacza "małe czarne wzgórze". W relatywnie bliskim sąsiedztwie destylarni pracują jeszcze dwie inne gorzelnie: Tamdhu oraz Cardhu.
Wszystkie oficjalne wersje Knockando butelkowane są z destylatów wyprodukowanych w jednym, konkretnym roku określonym na etykiecie. Knockando 12 yo 1996 zestawiana jest z minimum 12-letnich destylatów otrzymanych w 1996 roku, starzonych w beczkach po bourbonie oraz po sherry i zabutelkowanych z mocą 43%.
Zapach: słodki, słodowy i owocowy z aromatami miodu, jabłek, pomarańczy oraz wrzosu
Smak: słodki, z nutami cytrusów, słodu oraz miodu
Finisz: średnio-długi, lekko pikantny z posmakiem orzechów
Moja ocena: 3,5/10
Knockando 12 yo to typowy, łagodny "speysider", który nie powinien zawieźć początkujących miłośników single malt.
Cena: 100-150 zł
Podobne whisky: Balvenie 12 yo DoubleWood | BenRiach 10 yo | Cardhu 12 yo | Cragganmore 12 yo | Glen Grant 10 yo | Glenlivet 12 yo | Glenfiddich 12 yo | Singleton of Dufftown 12 yo | Tormore 12 yo | Aberfeldy 12 yo | Royal Lochnagar 12 yo | Tomatin 12 yo
Knockando 12 yo to typowy, łagodny "speysider", który nie powinien zawieźć początkujących miłośników single malt.
Cena: 100-150 zł
Podobne whisky: Balvenie 12 yo DoubleWood | BenRiach 10 yo | Cardhu 12 yo | Cragganmore 12 yo | Glen Grant 10 yo | Glenlivet 12 yo | Glenfiddich 12 yo | Singleton of Dufftown 12 yo | Tormore 12 yo | Aberfeldy 12 yo | Royal Lochnagar 12 yo | Tomatin 12 yo
Data ostatniej degustacji: 05.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz