2015/12/29

Tomatin 12 yo


Tomatin 12 yo
Tomatin 12 yo

Tomatin 12 yo

Destylarnia: Tomatin | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 3,5 

20 kilometrów na południe od nieformalnej stolicy Highlands - Invernessw otoczeniu górskich lasów pasma Monadhliath pracuje destylarnia Tomatin. W latach 70. była ona jedną z największych w Szkocji - mogła produkować ok. 12 mln litrów spirytusu rocznie. To co zbudowało supremację zakładu, niespodziewanie doprowadziło do jego bankructwa. Z pomocą przyszedł jednak japoński kapitał i dzisiaj nadal możemy cieszyć się obecnością Tomatin na rynku. Podstawową whisky w ofercie gorzelni jest Tomatin 12 yo.

Destylarnia została założona pod koniec XIX wieku. Zamknięto ją w 1985 roku, aczkolwiek już rok później znalazła się w rękach Takara Shuzo Ltd. i stała się pierwszą szkocką gorzelnią w rękach włodarzy pochodzących z Kraju Kwitnącej Wiśni. Mimo tego, że w 2002 roku odinstalowano 11 z 23 zainstalowanych tutaj alembików, Tomatin wciąż mieści się w grupie największych destylarni w Szkocji.

Na blogu opisywałem już 10-latkę z lat 90. oraz jeden z najstarszych oficjalnych bottlingów - wersję 18-letnią. Dzisiaj, dla przeciwwagi przyjrzymy się bliżej Tomatin 12 yo. W jej składzie znajdują się minimum 12-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie oraz finiszowane w beczkach po sherry, zabutelkowane z mocą 43% bez filtracji na zimno.  

Zapach: słodki, owocowy, z aromatami jabłek, cytrusów, wrzosu, miodu, słodu oraz przypraw

Smak: słodki, owocowy z nutami jabłek, słodu, skórki od cytryny, orzechów oraz przypraw

Finisz: średnio-długi, lekko pikantny i owocowy 

Moja ocena: 3,5/10

Tomatin 12 yo to przyzwoita, aczkolwiek niczym nie wyróżniająca się whisky, niezbyt kompleksowa i łatwa w piciu. Jak większość oficjalnych "dwunastek" dobrze sprawdzi się w roli typowego single malta "na co dzień".

Cena: 150-200 zł

Podobne whisky: Aberfeldy 12 yo | Glen Garioch 12 yo | Royal Lochnagar 12 yo

Data ostatniej degustacji: 08.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz