Tomatin 18 yo |
Destylarnia: Tomatin | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 4,5
Mniej więcej w połowie drogi między Inverness a Aviemore pracuje Tomatin - jedna z wielu gorzelni wybudowanych w Szkocji pod koniec XIX wieku na fali ówczesnego "whisky boomu". Destylarnia została założona w 1897 roku, w sercu gór Monadhliath na wysokości ok. 310 metrów n.p.m., w północnej części Highlands. Jej nazwę tłumaczy się z gaelickiego jako „jałowcowe wzgórze”.
Mniej więcej w połowie drogi między Inverness a Aviemore pracuje Tomatin - jedna z wielu gorzelni wybudowanych w Szkocji pod koniec XIX wieku na fali ówczesnego "whisky boomu". Destylarnia została założona w 1897 roku, w sercu gór Monadhliath na wysokości ok. 310 metrów n.p.m., w północnej części Highlands. Jej nazwę tłumaczy się z gaelickiego jako „jałowcowe wzgórze”.
Największy rozwój Tomatin datuje się na lata 1956-1974, kiedy to rozpoczęto systematyczne powiększanie liczby działających w zakładzie alembików. Na początku lat 70. gorzelnia posiadała ich aż 23 – najwięcej w całej Szkocji. Większość produkcji przeznaczona była wówczas na potrzeby „blendów”.
Z powodu kryzysu na rynku whisky w latach 80. i związaną z nim koniecznością zmniejszenia produkcji, destylarnia popadła w olbrzymie tarapaty finansowe. Problemy z utrzymaniem tak dużej gorzelni doprowadziły ostatecznie do jej likwidacji w 1984 roku. Jednak już 2 lata później Tomatin znalazł nowego nabywcę. Było nim japońskie konsorcjum Takara Shuzo, które stało się tym samym pierwszym w historii, azjatyckim właścicielem szkockiej destylarni whisky.
Mimo tego,
że w 2002 roku zmniejszono liczbę alembików do 12, to Tomatin wciąż jest jedną z największych destylarni w Szkocji.
Obecnie na terenie zakładu znajduje się 15 magazynów z whisky (2 dunnage i 13 rack). Około 80% produkcji nadal wykorzystywana jest do zestawiania
blendów, jednak nowi właściciele zaczęli również sukcesywnie powiększać portfolio whisky single malt.
Tomatin 18 yo została wprowadzona na rynek w 2006 roku, składa się z destylatów
dojrzewających przez minimum 18 lat w beczkach po bourbonie oraz finiszowanych w beczkach po sherry Oloroso. Whisky butelkowana jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno i
dodatku karmelu.
Zapach: lekki z nutami jabłek, wanilii, miodu oraz sherry
Smak: gładki i słodki z posmakiem słodu, cytrusów oraz gorzkiej czekolady
Finisz: średnio długi, lekko pieprzny z posmakiem dębu
Moja ocena: 4,5/10
Whisky dobra w zapachu, jednak w pozostałych aspektach zbyt banalna jak na 18 lat.
Cena: 250-300 zł
Cena: 250-300 zł
Podobne whisky: Glengoyne 18 yo | Glenmorangie 18 yo Extremely Rare | Glenrothes 18 yo Elders' Reserve
Data ostatniej degustacji: 02.2014
Data ostatniej degustacji: 02.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz