Glengoyne 18 yo |
Glengoyne to niewielka destylarnia założona w 1833 roku, pomiędzy miejscowościami Strathblane i Killearn, 22 kilometry na północ od Glasgow, na granicy regionów Highlands i Lowlands. Jej nazwa pochodzi z języka gaelickiego i tłumaczona jest jako „dolina dzikich gęsi”. Podstawowym "maltem" w niezbyt szerokiej ofercie zakładu jest wersja 12-letnia. Dzisiaj wezmę pod lupę 6 lat starszą Glengoyne 18 yo.
Inicjatorami powstania Glengoyne była rodzina Edmonstone - lokalni właściciele ziemscy. Od 2003 roku gorzelnia należy do rodzinnej firmy Ian Macleod Distillers. Pod jej dachem zainstalowane są tylko 3 alembiki (1 wash still, 2 spirit stills), w których prowadzi się o wiele wolniejszy, niż w przypadku innych szkockich zakładów, proces destylacji. Dłuższy kontakt z miedzią pozwala ponoć na dokładniejsze oczyszczenie spirytusu z niepożądanych smaków (np. związków siarki) oraz stworzenie słodszych i bardziej skoncentrowanych aromatów.
Na tle wielu innych destylarni Glengoyne wyróżnia się tym, że do produkcji wykorzystuje wyłącznie jęczmień suszony gorącym powietrzem, bez żadnego udziału torfowego dymu oraz używaniem w procesie maturacji relatywnie dużej ilości beczek po sherry.
Debiut Glengoyne 18 yo przypadł na rok 2012, kiedy to zastąpiła swoją poprzedniczkę - wersję 17-letnią. Do zestawienia tej whisky wykorzystano minimum 18-letnie destylaty starzone w beczkach po sherry typu 1st fill oraz refill, zabutelkowane z mocą 43% i nie barwione karmelem.
Zapach: owocowy z nutami suszonych moreli, miodu, wanilii, siana, orzechów oraz dębu
Smak: słodki i kremowy z posmakiem toffi, dżemu owocowego, miodu, orzechów oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, lekko wytrawny, owocowy z posmakiem słodu oraz karmelu
Moja ocena: 5,5/10
18-letnia wersja Glengoyne to bardzo dobrze zbudowana, gładka i przyjazna w smaku whisky. Polecam!
Cena: 300-350 zł
Podobne whisky: Glenmorangie 18 yo Extremely Rare | Tomatin 18 yo | Glenrothes 18 yo Elders' Reserve
Data ostatniej degustacji: 04.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz