Dalwhinnie 25 yo 1989 |
Destylarnia: Dalwhinnie | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 48,8% | Nota: 6
Otoczona malowniczymi szczytami Cairnghorm Mountains Dalwhinnie to druga obok Braeval najwyżej położona szkocka gorzelnia. Pod jej dachem pracuje tylko jedna para alembików. Portfolio destylarni jest mocno ograniczone. Rolę wersji podstawowej pełni bardzo łagodna piętnostolatka, którą miałem już okazję opisywać na blogu. W ubiegłym roku właściciel destylarni wypuścił na rynek edycję o 10 lat starszą, będącą jednym z elementów limitowanej serii Diageo Special Releases 2015.
Gorzelnia została założona w 1897 roku przez grupę biznesmenów z pobliskiego Kingussie w miejscu gdzie spotykały się dwa istotne wówczas szlaki komunikacje: linia kolejowa Highland Railway oraz Wielka Droga Północna. Początkowo zakład funkcjonował pod nazwą Strathspey, jednak wkrótce przemianowano go na Dalwhinnie - co w języku gaelickim oznacza miejsce spotkań. W roku 1926 gorzelnię zakupiła spółka Distillers Company Ltd, w której rękach (już jako Diageo) znajduje się do dziś.
Otoczona malowniczymi szczytami Cairnghorm Mountains Dalwhinnie to druga obok Braeval najwyżej położona szkocka gorzelnia. Pod jej dachem pracuje tylko jedna para alembików. Portfolio destylarni jest mocno ograniczone. Rolę wersji podstawowej pełni bardzo łagodna piętnostolatka, którą miałem już okazję opisywać na blogu. W ubiegłym roku właściciel destylarni wypuścił na rynek edycję o 10 lat starszą, będącą jednym z elementów limitowanej serii Diageo Special Releases 2015.
Gorzelnia została założona w 1897 roku przez grupę biznesmenów z pobliskiego Kingussie w miejscu gdzie spotykały się dwa istotne wówczas szlaki komunikacje: linia kolejowa Highland Railway oraz Wielka Droga Północna. Początkowo zakład funkcjonował pod nazwą Strathspey, jednak wkrótce przemianowano go na Dalwhinnie - co w języku gaelickim oznacza miejsce spotkań. W roku 1926 gorzelnię zakupiła spółka Distillers Company Ltd, w której rękach (już jako Diageo) znajduje się do dziś.
Dalwhinnie 25 yo to jedna z 9 whisky wchodzących w skład ubiegłorocznej kolekcji Diageo Special Releases 2015. Do jej zestawienia użyto destylatów wyprodukowanych w 1989 roku, starzonych przez 25 lat w ponownie napełnianych beczkach po bourbonie typu Hogshead i zabutelkowanych z mocą 48,8%. Na rynku pojawiło się 5916 butelek.
Zapach: słodki, kremowy z aromatami miodu, karmelu oraz wanilii, zbalansowany wyraźnymi świeżymi nutami cytryn, kwaśnych, zielonych jabłek i siana
Smak: zaskakujący, wyczuwam tutaj subtelne nuty palonego drewna i odrobinę soli, zdecydowanie dominują jednak akcenty cytrusów oraz obecnych w zapachu kwaśnych, zielonych jabłek
Smak: zaskakujący, wyczuwam tutaj subtelne nuty palonego drewna i odrobinę soli, zdecydowanie dominują jednak akcenty cytrusów oraz obecnych w zapachu kwaśnych, zielonych jabłek
Finisz: średnio-długi, z nutami cytrusów, przypraw oraz delikatnym posmakiem palonego drewna
Moja ocena: 6/10
Moja ocena: 6/10
W porównaniu do Dalwhinnie 15 yo, wersja 25 yo zaskakuje, zaskakuje przede wszystkim świeżością. Wydawać by się mogło, że dodatkowe 10 lat maturacji powinno raczej złagodzić destylat, a tutaj efekt jest trochę odmienny. Warto wziąć jednak poprawkę na to, że trunek butelkowany jest w wersji cask stength.
Cena: 1600-1700 zł
Podobne whisky: Mannochmore 25 yo 1990
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz