Kilkerran 8 yo Cask Strength |
Destylarnia: Glengyle | Region: Campbeltown | Gatunek: Single malt OB | Moc: 55,7% | Nota: 4,5
Reaktywowana w 2004 roku Glengyle to jedna z trzech destylarni pracujących w niewielkiej miejscowości Campbeltown na półwyspie Kintyre. Produkowana w niej whisky butelkowana jest pod nazwą Kilkerran pochodzącą od gaelickiego Cille Chiarain - nazwy celtyckiej osady, w której niegdyś mieszkał św. Kieran i która była przyczółkiem dla dzisiejszego Campbeltown. Do tej pory na blogu opisywałem wersje 12 yo oraz WIP 7 Sherry Wood. Dzisiaj pod lupę wezmę najnowszą 8-letnią Cask Strength.
Gorzelnia Glengyle powstała w 1872 roku z inicjatywy Williama Mitchella. Po 53 latach podzieliła jednak los większości destylarni z Campbeltown i została zamknięta. W latach 1941 oraz 1957 podjęto dwukrotne próby przywrócenia jej do życia, ale niestety bezskuteczne. Pod koniec 2000 roku, właściciel Springbank oraz pra-pra bratanek Williama Mitchella - Hedley Wright ogłosił, że zajmie się odnowieniem istniejących budynków oraz wznowieniem produkcji.
Reaktywowana w 2004 roku Glengyle to jedna z trzech destylarni pracujących w niewielkiej miejscowości Campbeltown na półwyspie Kintyre. Produkowana w niej whisky butelkowana jest pod nazwą Kilkerran pochodzącą od gaelickiego Cille Chiarain - nazwy celtyckiej osady, w której niegdyś mieszkał św. Kieran i która była przyczółkiem dla dzisiejszego Campbeltown. Do tej pory na blogu opisywałem wersje 12 yo oraz WIP 7 Sherry Wood. Dzisiaj pod lupę wezmę najnowszą 8-letnią Cask Strength.
Gorzelnia Glengyle powstała w 1872 roku z inicjatywy Williama Mitchella. Po 53 latach podzieliła jednak los większości destylarni z Campbeltown i została zamknięta. W latach 1941 oraz 1957 podjęto dwukrotne próby przywrócenia jej do życia, ale niestety bezskuteczne. Pod koniec 2000 roku, właściciel Springbank oraz pra-pra bratanek Williama Mitchella - Hedley Wright ogłosił, że zajmie się odnowieniem istniejących budynków oraz wznowieniem produkcji.
W zakładzie zainstalowano spirit safe i alembiki pochodzące z zamkniętej gorzelni Ben Wyvis oraz stary młyn z Craigellachie. Destylacja whisky odbywa się tutaj zaledwie kilka razy w roku, a podstawowym surowcem do produkcji jest słód ze Springbank zawierający 12-14 ppm fenoli. Ze względu na istnienie na rynku whisky Glen Gyle (pochodzącej z zakładu Loch Lomond) oraz dość silnym skojarzeniem przedrostka "glen" z regionem Speyside, tutejszą whisky butelkuje się jako Kilkerran.
Opisywany Kilkerran 8 yo Cask Strength uzupełnił ofertę gorzelni w 2017 roku. Do jego zestawienia wykorzystano minimum 8-letnie destylaty leżakowane w beczkach po bourbonie, zabutelkowane z naturalną mocą 55,7%.
Zapach: lekko torfowy, z aromatami słodu, miodu, wanilii, mlecznej czekolady, cytrynowych landrynek oraz soli
Smak: zdecydowanie bardziej torfowy, mineralny z akcentami słodu, miodu, wanilii, soli oraz cytrusów
Finisz: średnio-długi, lekko dymny, z posmakiem słodu, miodu oraz cytrusów
Moja ocena: 4,5/10
Kilkerran 8 yo to w miarę równa whisky, zbliżona charakterem do wersji 12-letniej, aczkolwiek nieco uboższa w zapachu i smaku oraz o zdecydowanie krótszym finiszu.
Cena: ok. 300 zł
Podobne whisky: Kilkerran 12 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz