Fettercairn 12 yo '1824' |
Destylarnia: Fettercairn | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 3,5
Zlokalizowana między Dundee a Aberdeen Fettercairn to relatywnie niewielka gorzelnia uruchomiona w 1824 roku przez lokalnego ziemianina - Sir Alexandra Ramsay'a. Najdłużej, bo przez niemal 100 lat znajdowała się w rękach rodziny Gladstone, z której wywodził się m.in. czterokrotny premier Wielkiej Brytanii. Dotychczas na blogu gościła tylko jedna przedstawicielka tej destylarni - nieoznaczona wiekiem Fior, która kilka lat temu zastąpiła opisywaną dzisiaj Fettercairn 12 yo '1824'.
Zlokalizowana między Dundee a Aberdeen Fettercairn to relatywnie niewielka gorzelnia uruchomiona w 1824 roku przez lokalnego ziemianina - Sir Alexandra Ramsay'a. Najdłużej, bo przez niemal 100 lat znajdowała się w rękach rodziny Gladstone, z której wywodził się m.in. czterokrotny premier Wielkiej Brytanii. Dotychczas na blogu gościła tylko jedna przedstawicielka tej destylarni - nieoznaczona wiekiem Fior, która kilka lat temu zastąpiła opisywaną dzisiaj Fettercairn 12 yo '1824'.
Fettercairn, podobnie jak wiele innych zakładów, na przestrzeni lat mierzyła się z różnymi przeciwnościami losu, od przerw w produkcji począwszy, a na pożarze skończywszy. Mimo tego, że tutejszą whisky butelkowano jako single malt już w latach 60. to jej odbiorcą były w zdecydowanej mierze różnorakie "blendy". Od 1973 roku właścicielem gorzelni jest spółka Whyte & Mackay (kilka lat temu przejęta przez filipińską grupę Emperador).
Na wyposażeniu Fettercairn znajduje się 11 drewnianych kadzi fermentacyjnych oraz 2 pary alembików mogących produkować ok. 3 mln litrów spirytusu rocznie. W tutejszym procesie destylacji warto zwrócić uwagę na dość osobliwe zjawisko refluksu, uzyskiwane dzięki uwalnianiu strumienia zimnej wody spływającego po zewnętrznej stronie szyi alembika typu spirit still.
Degustowana dzisiaj Fettercairn 12 yo '1824' w latach 2002-2010 pełniła zaszczytną rolę podstawowej i zarazem jedynej whisky w ofercie gorzelni , zastępując wcześniejszą wersję 10-letnią. Do jej zestawienia wykorzystano minimum 12-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie oraz po sherry.
Zapach: świeży, słodki z aromatami duszonych jabłek, cytrusów, karmelu, orzechów, suszonych ziół, żywicy sosnowej, kawy oraz gorzkiej czekolady
Smak: lekko gorzki, z nutami orzechów, jabłek, rodzynków, karmelu oraz lekko zwęglonego drewna
Finisz: niezbyt długi, lekko gorzki, z nutami suszonych owoców oraz prażonego słodu
Moja ocena: 3,5/10
12-letnia Fettercairn to whisky bardzo nierówna - ciekawa, kilkuwymiarowa i obiecująca w zapachu, natomiast zdecydowanie mniej zaskakująca i uboższa w pozostałych analizowanych aspektach, gdzie momentami jest zbyt gorzka i sprawia wrażenie pozbawionej mocy.
Cena: ok. 250-300 zł
Podobne whisky: Fettercairn Fior | Jura Superstition
Smak: lekko gorzki, z nutami orzechów, jabłek, rodzynków, karmelu oraz lekko zwęglonego drewna
Finisz: niezbyt długi, lekko gorzki, z nutami suszonych owoców oraz prażonego słodu
Moja ocena: 3,5/10
12-letnia Fettercairn to whisky bardzo nierówna - ciekawa, kilkuwymiarowa i obiecująca w zapachu, natomiast zdecydowanie mniej zaskakująca i uboższa w pozostałych analizowanych aspektach, gdzie momentami jest zbyt gorzka i sprawia wrażenie pozbawionej mocy.
Cena: ok. 250-300 zł
Podobne whisky: Fettercairn Fior | Jura Superstition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz