Macallan 12 yo Sherry Oak |
Macallan 12 yo Sherry Oak
Wydaje mi się, że jeżeli poprosiłbym przeciętnego wielbiciela single malt o wskazanie 3 najlepszych szkockich destylarni, to istnieje duże prawdopodobieństwo, iż wśród nich pojawiłaby się Macallan. Macallan kojarzony jest bowiem z jedną z najlepszych szkockich whisky. Jego starsze roczniki wystawiane na aukcjach, rok w rok biją rekordy cenowe. Czasy się jednak zmieniły i obecne wydania nie wydają się być tak doskonałe, jak te pochodzące chociażby z lat 70. Ale czy nadal są godne miana bardzo dobrych? Może na to pytanie "odpowie" nam Macallan 12 yo Sherry Oak?
Macallan swoją sławę zawdzięcza decyzji podjętej przez zarząd gorzelni w połowie lat 70. o dojrzewaniu całości wyprodukowanego destylatu wyłącznie w beczkach po sherry. W 2004 roku destylarnia wprowadziła jednak na rynek serię Fine Oak zestawianą z destylatów leżakowanych w beczkach po sherry oraz po bourbonie, wywołując tym samym ogromne poruszenie wśród miłośników marki. Wielu z nich poddało wówczas w wątpliwość wcześniejsze deklaracje zakładu o wykorzystywaniu w maturacji jedynie beczek po hiszpańskim winie. Mimo dość sporej fali krytyki Macallanowi udało się jednak utrzymać bardzo dobrą reputację i obecnie jest to 3. najlepiej sprzedający się single malt na świecie.
Macallan jest jedną z pierwszych oficjalnie licencjonowanych gorzelni w Szkocji. Destylarnia została zarejestrowana w 1824 roku przez lokalnego farmera i szkolnego nauczyciela Alexandra Reida jako Elchies Distillery. Easter Elchies to nazwa dworku położonego na terenie gorzelni, pochodzącego z początku XVIII wieku, który w późniejszym czasie został siedzibą i symbolem Macallana. Budynki destylarni położone są pomiędzy Craigellachie a Aberlour, ale znajdują się po przeciwnej stronie rzeki Spey. Dzisiejsza nazwa gorzelni została wprowadzona dopiero w 1892 roku i najprawdopodobniej pochodzi od gaelickiego "magh" (żyzna ziemia) oraz "Ellan" (św. Fillan - irlandzki mnich szerzący chrześcijaństwo w VIII-wiecznej Szkocji).
Do połowy XX wieku Macallan produkował whisky wyłącznie na potrzeby "blendów" - głównie Chivas Regal. Sytuacja zmieniła się w połowie lat 60. kiedy zdecydowano się na promocję trunku pod postacią single malt. W tym celu zakład rozbudowano zwiększając liczbę alembików z 6 do 12, a dekadę później do 21. Pracujące w gorzelni alembiki są najmniejszymi w Speyside (3 900 litrów) i jako jedyne z branży gorzelniczej znalazły się na rewersie banknotu 10£. W 2008 roku w destylarni zamontowano 6 dodatkowych aparatów destylacyjnych, zwiększając tym samym jej zdolności produkcyjne do 9,5 mln litrów spirytusu rocznie. Aktualnie gorzelnia należy do szkockiej Edrington Group, jednak udziały w destylarni posiadają również William Grants & Sons oraz Suntory.
Macallan 12 yo Sherry Oak komponowany jest z destylatów dojrzewanych wyłącznie w beczkach po hiszpańskim sherry z regionu Jerez. Whisky została zabutelkowana z mocą 43%, bez dodatku karmelu, z przeznaczeniem na rynek amerykański.
Zapach: słodki, lekko ziemisty, z odrobiną wytrawności, toffi, wanilii, rodzynków nasączonych rumem, orzechów włoskich, suszonych liści, czekolady, skóry, tytoniu, dębiny oraz przypraw
Smak: słodki, lekko ziołowy, z nutami rodzynków, karmelu, miodu, tytoniu, czekoaldy oraz pikantnych przypraw
Finisz: średnio-długi, wytrawny, lekko ziemisty, z posmakiem suszonych owoców, gorzkiej czekolady, dębiny oraz przypraw
Moja ocena: 5/10
Macallan 12 yo Sherry Oak może nie wprawia w szybsze bicie serca, ale jak na tą kategorię wiekową pozostawia bardzo dobre wrażenie. Wciąż czuć tu tzw. starą szkołę, czuć europejski dąb, czuć wpływ sherry, aczkolwiek raczej jej wytrawnej odmiany Oloroso... Jednym słowem Macallan trzyma poziom. W zestawieniu ze starą 10-latką z lat 80. nie wypada najgorzej.
Cena: 300-500 zł
Podobne whisky: Aberlour 12 yo Sherry Cask | BenRiach 12 yo Sherry Wood | Glenmorangie 12 yo Lasanta | Edradour 12 yo Caledonia | Glendronach 12 yo Original
Data ostatniej degustacji: 07.2015
Macallan jest jedną z pierwszych oficjalnie licencjonowanych gorzelni w Szkocji. Destylarnia została zarejestrowana w 1824 roku przez lokalnego farmera i szkolnego nauczyciela Alexandra Reida jako Elchies Distillery. Easter Elchies to nazwa dworku położonego na terenie gorzelni, pochodzącego z początku XVIII wieku, który w późniejszym czasie został siedzibą i symbolem Macallana. Budynki destylarni położone są pomiędzy Craigellachie a Aberlour, ale znajdują się po przeciwnej stronie rzeki Spey. Dzisiejsza nazwa gorzelni została wprowadzona dopiero w 1892 roku i najprawdopodobniej pochodzi od gaelickiego "magh" (żyzna ziemia) oraz "Ellan" (św. Fillan - irlandzki mnich szerzący chrześcijaństwo w VIII-wiecznej Szkocji).
Do połowy XX wieku Macallan produkował whisky wyłącznie na potrzeby "blendów" - głównie Chivas Regal. Sytuacja zmieniła się w połowie lat 60. kiedy zdecydowano się na promocję trunku pod postacią single malt. W tym celu zakład rozbudowano zwiększając liczbę alembików z 6 do 12, a dekadę później do 21. Pracujące w gorzelni alembiki są najmniejszymi w Speyside (3 900 litrów) i jako jedyne z branży gorzelniczej znalazły się na rewersie banknotu 10£. W 2008 roku w destylarni zamontowano 6 dodatkowych aparatów destylacyjnych, zwiększając tym samym jej zdolności produkcyjne do 9,5 mln litrów spirytusu rocznie. Aktualnie gorzelnia należy do szkockiej Edrington Group, jednak udziały w destylarni posiadają również William Grants & Sons oraz Suntory.
Macallan 12 yo Sherry Oak komponowany jest z destylatów dojrzewanych wyłącznie w beczkach po hiszpańskim sherry z regionu Jerez. Whisky została zabutelkowana z mocą 43%, bez dodatku karmelu, z przeznaczeniem na rynek amerykański.
Zapach: słodki, lekko ziemisty, z odrobiną wytrawności, toffi, wanilii, rodzynków nasączonych rumem, orzechów włoskich, suszonych liści, czekolady, skóry, tytoniu, dębiny oraz przypraw
Smak: słodki, lekko ziołowy, z nutami rodzynków, karmelu, miodu, tytoniu, czekoaldy oraz pikantnych przypraw
Finisz: średnio-długi, wytrawny, lekko ziemisty, z posmakiem suszonych owoców, gorzkiej czekolady, dębiny oraz przypraw
Moja ocena: 5/10
Macallan 12 yo Sherry Oak może nie wprawia w szybsze bicie serca, ale jak na tą kategorię wiekową pozostawia bardzo dobre wrażenie. Wciąż czuć tu tzw. starą szkołę, czuć europejski dąb, czuć wpływ sherry, aczkolwiek raczej jej wytrawnej odmiany Oloroso... Jednym słowem Macallan trzyma poziom. W zestawieniu ze starą 10-latką z lat 80. nie wypada najgorzej.
Cena: 300-500 zł
Podobne whisky: Aberlour 12 yo Sherry Cask | BenRiach 12 yo Sherry Wood | Glenmorangie 12 yo Lasanta | Edradour 12 yo Caledonia | Glendronach 12 yo Original
Data ostatniej degustacji: 07.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz