Glenkinchie 12 yo |
Glenkinchie 12 yo
Destylarnia: Glenkinchie | Region: Lowlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 3,5
Jeżeli spojrzymy na nizinne tereny Szkocji (tzw. Lowlands) przez pryzmat działających gorzelni to w porównaniu do Highlands lub Speyside okażą się one prawdziwą pustynią. W regionie działa ich zaledwie 5. Jedną z nich jest Glenkinchie, położona 24 kilometry na południowy-wschód od Edynburga. Destylarnia nie posiada zbyt rozbudowanego portfolio. Znajdują się w nim jedynie dwie pozycje. Wersja Distillers Edition oraz Glenkinchie 12 yo, która w 2007 roku zastąpiła opisywaną już przeze mnie 10-latkę.
Glenkinchie to obok Auchentoshan, Bladnoch i Cameronbridge najstarsza działająca gorzelnia w Lowlands. Została oficjalnie założona w 1837 roku, przez lokalnych farmerów - braci Rate, chociaż jako Milton Distillery funkcjonowała już ponoć kilkanaście lat wcześniej. Najdłuższą przerwę w produkcji odnotowała w latach 1853-1881, kiedy przekształcono ją w tartak. Destylarnię wskrzesiło jednak konsorcjum gorzelniczo-winiarsko-piwowarskie, które zapewniło jej udane wprowadzenie w XX wiek.
W roku 1914 Glenkinchie połączyła siły z kilkoma innymi zakładami z Lowlands tworząc grupę Scottish Malt Disitllers. 11 lat później została ona wchłonięta przez ówczesnego giganta branży whisky - Distillers Company Ltd. Obecnym właścicielem gorzelni jest spadkobierca DCL - brytyjski koncernu Diageo. Nazwa destylarni pochodzi od przepływającego nieopodal strumienia Kinchie, który wywodzi się od "de Quincey" - pierwotnego właściciela ziemi na której dzisiaj stoi.
Podstawową edycją tutejszej single malt jest obecnie Glenkinchie 12 yo, zestawiana z minimum 12-letnich destylatów starzonych w beczkach po bourbonie i butelkowanych z mocą 43%.
Zapach: słodki, owocowy, kwiatowy, z aromatami jabłek, toffi, pomarańczy, świeżo ściętej trawy, kandyzowanego imbiru, miodu oraz wanilii
Glenkinchie to obok Auchentoshan, Bladnoch i Cameronbridge najstarsza działająca gorzelnia w Lowlands. Została oficjalnie założona w 1837 roku, przez lokalnych farmerów - braci Rate, chociaż jako Milton Distillery funkcjonowała już ponoć kilkanaście lat wcześniej. Najdłuższą przerwę w produkcji odnotowała w latach 1853-1881, kiedy przekształcono ją w tartak. Destylarnię wskrzesiło jednak konsorcjum gorzelniczo-winiarsko-piwowarskie, które zapewniło jej udane wprowadzenie w XX wiek.
W roku 1914 Glenkinchie połączyła siły z kilkoma innymi zakładami z Lowlands tworząc grupę Scottish Malt Disitllers. 11 lat później została ona wchłonięta przez ówczesnego giganta branży whisky - Distillers Company Ltd. Obecnym właścicielem gorzelni jest spadkobierca DCL - brytyjski koncernu Diageo. Nazwa destylarni pochodzi od przepływającego nieopodal strumienia Kinchie, który wywodzi się od "de Quincey" - pierwotnego właściciela ziemi na której dzisiaj stoi.
Podstawową edycją tutejszej single malt jest obecnie Glenkinchie 12 yo, zestawiana z minimum 12-letnich destylatów starzonych w beczkach po bourbonie i butelkowanych z mocą 43%.
Zapach: słodki, owocowy, kwiatowy, z aromatami jabłek, toffi, pomarańczy, świeżo ściętej trawy, kandyzowanego imbiru, miodu oraz wanilii
Smak: słodki, z nutami delikatnie przypalonego karmelu, wanilii, cytrusów, miodu oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, z posmakiem słodu, karmelu, cytrusów oraz przypraw
Moja ocena: 3,5/10
Glenkinchie 12 yo to niezbyt złożona, aczkolwiek bardzo przyjemna w piciu whisky, będąca ciekawą propozycją dla początkujących.
Cena: 150-200 zł
Data ostatniej degustacji: 09.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz