2017/07/23

Benromach 15 yo


Benromach 15 yo
Benromach 15 yo

Benromach 15 yo

Destylarnia: Benromach | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 6

Zlokalizowana na północy Speyside Benromach to destylarnia, która od niemal ćwierćwiecza znajduje się w rękach rodzinnej firmy Gordon & MacPhail. Produkowana w niej whisky zdecydowanie różni się od obecnie dostępnych "maltów" z tego regionu Szkocji. Odzwierciedla ona bowiem klasyczny, lekko dymny styl Speyside sprzed lat 60. ubiegłego wieku. Oprócz wielokrotnie nagradzanej 10-latki w podstawowej ofercie gorzelni znajduje się równie ciekawa Benromach 15 yo.

Destylarnia Benromach została założona w 1898 roku przez dwójkę prywatnych inwestorów: Duncana McCalluma (dyrektora zakładu Glen Nevis z Campbeltown) oraz F.W. Brickmanna (handlarza whisky z Leith). W ciągu swej historii gorzelnia kilkukrotnie przechodziła z rąk do rąk. Najdłużej, bo przez prawie 30 lat, związana była z grupą Distillers Company Ltd. W latach 80. podzieliła ona jednak los ponad 20 innych zakładów z portfela spółki i została zamknięta.

W 1993 roku Benromach trafiła pod skrzydła niezależnej firmy Gordon & MacPhail, która skutecznie przywróciła ją do życia. Obecnie na wyposażeniu gorzelni znajduje się tylko 1 para alembików mogących destylować około 500 000 litrów spirytusu rocznie - co jest wartością  raczej skromną. Podstawowym surowcem do produkcji jest tutaj lekko zatorfiony słód zawierający 8-12 ppm fenoli. Do leżakowania otrzymywanej z niego whisky wykorzystywane są wyłącznie beczki pierwszego napełnienia.

Benromach 15 yo uzupełnił portfolio zakładu w 2015 roku. Do jego zestawienia wykorzystano 9-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie oraz po sherry typu Hogshead (80% udziału – bourbon, 20% – sherry), które po zmieszaniu przelano na ostatnie 6 lat do beczek po sherry Oloroso. Trunek butelkowany jest z mocą 43%, bez barwienia karmelem i z delikatną filtracją na zimno.

Zapach: lekko dymny, mineralny, z akcentami jabłek, pomarańczy, suszonych owoców, orzechów, słonego karmelu, pasty do mebli, miodu, wanilii, imbiru, gorzkiej czekolady, wosku, tytoniu oraz przypraw

Smak: lekko dymny, na początku pieprzny, później słodki z nutami suszonych owoców, karmelu, miodu, orzechów, imbiru, pomarańczy, jabłek, tytoniu, kakao, soli, jodu, lukrecji oraz przypraw

Finisz: średnio-długi, z posmakiem orzechów, karmelu, pomarańczy oraz ziemistego torfu

Moja ocena: 6/10

Benromach 15 yo to bardzo dobrze zbalansowana, wielowymiarowa i ewoluująca whisky o prawdziwie "oldschoolowym" charakterze. W porównaniu do podstawowej dziesiątki posiada zdecydowanie wyraźniejszy wpływ beczek po sherry, aczkolwiek do typowego "sherry bomb" jej daleko. Spora porcja suszonych owoców zbalansowana jest tutaj sporą dawką przypraw, dlatego po nalaniu whisky do kieliszka, warto dać jej kilka minut na "odetchnięcie".

Cena: 300-350 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz