2018/01/16

Old Pulteney 1989


Old Pulteney 1989

Destylarnia: Pulteney | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 7

"Malty" z niewielkiej gorzelni Pulteney gościły na łamach mojego bloga już kilkukrotnie (12 yo, 17 yo, 21 yo). Opisywana dzisiaj whisky to jednak zupełnie nowy rozdział w historii destylarni i to bynajmniej nie tylko z powodu otrzymanego 2 lata temu tytułu World Best Single Malt Whisky. Dodatkowym wyróżnikiem Old Pulteney 1989, bo o niej mowa, jest dość nietypowy dymny profil.

Destylarnia Pulteney pracuje w portowej miejscowości Wick na dalekiej północy Highlands. Inicjatorem jej powstania był w 1826 roku gorzelnik oraz właściciel miejscowego browaru James Henderson. Swój zakład postanowił ochrzcić nazwiskiem Sir Williama Johnstone Pulteneya, który jako Gubernator Brytyjskiego Towarzystwa Rybaków mocno przyczynił się do założenia miasteczka. Po 94 latach gorzelnia trafiła w ręce James Watson & Co, a następnie John Dewars & Sons.

W 1925 roku Pulteney została wchłonięta przez Distillers Company Ltd, które po 5 latach zmuszone było wstrzymać produkcję. Przyczyną takiej decyzji była nałożona na Wick prohibicja mająca na celu ograniczenie pijaństwa wśród miejscowej ludności. Gorzelnię uruchomił dopiero w 1947 roku Robert Cumming - przyszły właściciel Balblair. Zarządzał on zakładem przez niecałą dekadę, po czym odsprzedał kanadyjskiemu konsorcjum Hiram Walker.

Na początku lat 60. Old Pulteney trafiła pod skrzydła Allied Breweries i w zasadzie do momentu przejęcia przez Inver House Distillers w roku 1995, produkowała wyłącznie na potrzeby "blendów". Obecnie na jej wyposażeniu znajduje się para alembików mogących destylować ok. 1,8 mln litrów spirytusu rocznie. Połączone są one ze stalowymi wężownicami typu worm tub, dzięki czemu otrzymany new make ma bardziej "mięsisty", siarkowo-skórzany charakter.

Old Pulteney 1989 to limitowana edycja (jedynie 3210 butelek), która podczas międzynarodowego konkursu World Whisky Awards 2016 została wybrana najlepszą whisky single malt na świecie. Do jej zestawienia wykorzystano destylaty otrzymane w 1989 i zabutelkowane w 2015 roku, starzone w beczkach z amerykańskiego dębu, w których wcześniej leżakowała whisky dymna - najprawdopodobniej Laphroaig

Zapach: mineralny, lekko torfowy, z aromatami sera pleśniowego, wosku, słonego karmelu, słonej morskiej bryzy, skóry, cytrusów, zielonych jabłek, gruszek, siana, 
suchych liści, suszonych moreli, wanilii, crème brûlée oraz przypraw

Smak: mineralny, świeży, cytrusowy, lekko torfowy i ziemisty, z nutami soli, miodu, wanilii, wosku, jabłek, wrzosu, gałki muszkatołowej oraz pieprzu

Finisz: średnio-długi, z posmakiem soli, cytrusów oraz ziemistego torfu

Moja ocena: 7/10

Old Pulteney 1989 to bardzo zaskakująca, równa, dobrze zbalansowana i kilkuwymiarowa whisky posiadająca zdecydowanie morski, a zarazem nieco "old schoolowy" charakter. Bez wątpienia jeden z najlepszych "Pulteney'ów" jakie piłem - szkoda tylko, że tak mało osób miało/będzie miało okazję go spróbować.


Cena: ok. 1400 zł

Podobne whisky: Caperdonich 18 yo Peated

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz