Laphroaig 25 yo 1989 XOP Douglas Laing |
Zlokalizowana na wyspie Islay Laphroaig to bez wątpienia jedna z najbardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych gorzelni na świecie. Wszystko za sprawą destylowanej tutaj whisky, która produkowana jest z wysoce zatorfionego słodu o zawartości 40-50 ppm fenoli. Na blogu pojawiła się ona już w kilku odsłonach: 10 yo, 10 yo Cask Strength, 15 yo 200 Anniversary oraz PX Cask. Były to jednak edycje oficjalne, dzisiaj natomiast przyjrzymy się bliżej wersji niezależnej.
Jest nią 25-letni Laphroaig zabutelkowany w 2015 roku przez firmę Douglas Laing. Pochodzi on z serii Xtra Old Particular, w której znajdują się ponoć najlepsze i najstarsze destylaty spośród wszystkich posiadanych przez spółkę beczek. Destylat znajdujący się w butelce opisywanego Laphroaiga został wyprodukowany w 1989 roku i pochodzi z beczki typu refill Hogshead nr 10798. Osiągnął on moc 57,8% abv.
Laphroaig 25 yo 1989 XOP Douglas Laing |
Zapach: na początku kremowy, po chwili staje się intensywnie fenolowy. Mamy tutaj potężną dawkę torfowego dymu oraz powiew świeżego morskiego powietrza, jest również trochę smoły, medykamentów, soli, jabłek, cytrusów oraz dębiny. Wszystko dość dobrze zbalansowane
Smak: początkowe odczucie owocowej słodyczy, szybko oddaje pola dymnym i lekko pikantnym akcentom jodyny, smoły, soli oraz przypraw
Finisz: długi, dymny z posmakiem jodyny oraz soli
Moja ocena: 7/10
Laphroaig 25 yo 1989 XOP Douglas Laing to... typowy bardzo dobrze zbudowany Laphroaig :-) Posiadający wszystko to, co powinna mieć dobra whisky z Islay. Czegoś mi w nim jednak zabrakło, a mianowicie zaskoczenia.
Cena: 2000 - 3000 zł
Moja ocena: 7/10
Laphroaig 25 yo 1989 XOP Douglas Laing to... typowy bardzo dobrze zbudowany Laphroaig :-) Posiadający wszystko to, co powinna mieć dobra whisky z Islay. Czegoś mi w nim jednak zabrakło, a mianowicie zaskoczenia.
Cena: 2000 - 3000 zł
Data ostatniej degustacji: 11.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz