2016/02/04

Bunnahabhain Toiteach


Bunnahabhain Toiteach
Bunnahabhain Toiteach

Destylarnia: Bunnahabhain | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 4

Malty z gorzelni Bunnahabhain gościły na łamach mojego bloga już kilkukrotnie i to zarówno w wersjach oficjalnych: 12 yo, 18 yo, Darach Ùr, jak również niezależnych: Barbequed Haggis 10.75 SMWS. Jak zapewne wiecie, Bunnahabhain jest jedyną destylarnią na Islay, która przy produkcji większości whisky korzysta z niezatorfionego słodu jęczmiennego (o zawartości poniżej 2 ppm fenoli). Przez kilka tygodni w roku produkuje jednak torfowy destylat ze słodu o zawartości 35-40 ppm fenoli.

Stanowi on podstawę Bunnahabhain Toiteach, whisky która w 2008 roku wzbogaciła ofertę gorzelni jako pierwszy prawdziwy "peated malt". W jej składzie znalazły się głównie destylaty pochodzące z beczek po bourbonie, z niewielką domieszką destylatów starzonych w beczkach po sherry. Co ciekawe, wszystkie z nich dojrzewają na Islay! Trunek butelkowany jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno, bez barwienia karmelem oraz bez deklaracji wieku. Toiteach w języku gaelickim oznacza "dymny".

Zapach: słodki, dymny, z aromatami cytrusów, zielonych jabłek, wanilii, słodu, suszonych owoców oraz orzechów

Smak: początkowo lekko pikantny i torfowy, z nutami wanilii, miodu oraz cytrusów (grejpfrutów) owianych dymną słodyczą 

Finisz: średnio-długi, słodki, dymny, z posmakiem soli oraz przypraw

Moja ocena: 4/10

Bunnahabhain Toiteach to whisky o trochę innym charakterze niż typowy malt z Islay. W zapachu jest na prawdę bardzo ciekawa i obiecująca, niestety w smaku ujawnia jednak swoją młodość i staje się dość płaska. Mimo wszystko, może być ciekawym wstępem do bardziej torfowych podstawek Ardbega, Laphroaiga lub Lagavulina. Głównie z uwagi na to, że dym nie jest w niej elementem nadrzędnym i nadmiernie się narzucającym.

Cena: 200-250 zł

Podobne whisky: Big Peat | Connemara Original

Data ostatniej degustacji: 09.2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz